The Cabinet of Jan Svankmajer
rating

Duur: 14 min. | Land: Groot-Brittanni├ź | Regie: Timothy Quay, Stephen Quay, Keith Griffiths

Met The Cabinet of Jan Svankmajer brengen de Quay broers een eerbetoon aan een filmmaker die waarschijnlijk hun grootste inspiratiebron zal zijn voor hun bijzondere geanimeerde kortfilms. Net als de Tsjechische grootmeester Jan Svankmajer, maken zij surrealistische en macabere droomwerelden waarin poppen en alledaagse objecten tot leven komen. In deze kortfilm zien we hoe een pop, die Svankmajer voorstelt, tal van objecten uit laden haalt en deze doet bewegen, bizarre uitvindingen toont en zijn kennis doorgeeft aan een poppenkind.

The Cabinet of Jan Svankmajer is helemaal doorspekt met het universum van de Tsjechische cineast. Door middel van negen sequenties zien we hoe de Quay broers een analyse maken van de manier waarop Svankmajer objecten animeert en transformeert, en wat de kracht is van de camera om deze in beeld te brengen. Zo krijgen we de Svankmajer-pop die is opgebouwd uit een divers palet aan materialen en zien we een portret van hem geïnspireerd op de Acrimboldo-techniek, die hijzelf ook toepaste in Dimensions of Dialogue.

Helemaal doorspekt met het universum van de Tsjechische cineast

Verder dansen objecten zoals naalden, speelgoed en houten geometrische figuren vrolijk in het rond, krijgen we een spin in een kijkdoos te zien en ontdekken we stenen, beenderen en etenswaren, allemaal elementen die een rol spelen in de films van Svankmajer. Ondertussen springt de camera vrolijk in het rond om dit alles in beeld te brengen. De klassieke muziek die op de achtergrond speelt, benadrukt het speelse en wonderbaarlijke karakter van deze ontdekkingstocht.

Jeroen Van Rossem