This Unnameable Little Broom
rating

Duur: 11 min. | Land: Groot-Brittannië | Regie: Stephen Quay, Timothy Quay

Voor hun kortfilm This Unnameable Little Broom haalden de broers Quay inspiratie uit een oude Mesopotamisch gedicht, het Gilgamesj-epos. In de film zien we hoe Enkidoe uit het bos gelokt wordt door Gilgamesj en verstrikt geraakt in een van zijn vele vallen. Wanneer Gilgamesj later in slaap valt, begint hij te dromen en wordt hij opnieuw geconfronteerd met een levende Enkidoe.

De manier waarop de twee personages voorgesteld worden is zeer bijzonder. Enkidoe is een op Latijns-Amerika geïnspireerde en kleurrijke kruising tussen een mens en een vogel, met bijhorend schedelhoofd. Gilgamesj is een sadistische clown op een driewieler, en het zou ons niet verwonderen als de makers van Saw hun inspiratie haalden uit This Unnameable Little Broom. Het decor beperkt zich hoofdzakelijk tot de kamer van Gilgamesj, en deze oogt vrij simplistisch. Toch verkennen de broers met hun camera alle hoeken van de ruimte. De val waarmee Enkidoe gevangen wordt is dan weer heerlijk pervers en creatief. Zij verwijst ook naar het epos, waarbij Enkidoe gelokt werd met behulp van een prostituee.

Een duister sprookje met grotekse en morbide elementen.

De film zelf speelt als een duister sprookje, vervult met groteske en morbide elementen. Hoewel het verhaal diep vervat zit in mythologie, voelt het geheel zeer surrealistisch en abstract aan. En ook de muziek tenslotte, een mengeling van jazz, circus- en feeërieke muziek - draagt bij aan de bizarre sfeer die de film oproept.

Jeroen Van Rossem