Rehearsals for Extinct Anatomies
rating

Duur: 14 min. | Land: Groot-Brittanniƫ | Regie: Stephen Quay, Timothy Quay

Rehearsals for Extinct Anatomies is een puur conceptuele film van de Quay broers, waarbij de nadruk meer ligt op vorm en expressie dan op het verhaal. Deze kortfilm valt vooral op door zijn zeer dynamisch cameragebruik. In wezen is dit net als hun andere films een poppenspel, maar hier hanteren de broers de camera alsof deze net als een pop vast hangt aan snaren. Snaren spelen een centrale rol in de film, want ze zijn steeds aanwezig in de film kan gezien worden als een soort reflectie op hun vorige films, waarbij ze voornamelijk met stop-motion technieken en poppelspel werkten.

Zo krijgen we een hier expositie van abstracte patronen die gevormd worden door lijnen en snaren, alsook poppen die repetitieve handelingen uitvoeren. Dankzij de zwart-wit fotografie kan het contrast tussen deze patronen en de ruimte extra geaccentueerd worden.

Snaren spelen een centrale rol in de film

De actie in de film wordt gedicteerd door het gechoreografeerde ballet dat de camera uitvoert onder begeleiding van de muziek. Deze muziek klinkt vooral melancholisch en bevreemdend, waardoor de film speelt als een soort beangstigende droom.

Jeroen Van Rossem