The Comb
rating

Duur: 18 min. | Land: Groot-Brittanniƫ | Regie: Timothy Quay, Stephen Quay

Droomlogica is een element dat als een rode draad doorheen de films van de Quay broers loopt, en in The Comb is dit waarschijnlijk het meest nadrukkelijk aanwezig. De film opent met zwart-wit beelden van een slapende vrouw. Langzaam treden we de droomwereld binnen, waar we een versleten pop volgen die een toren vol ladders probeert te beklimmen. De beelden van het droomlandschap wisselen steeds af met die van de slapende vrouw. Haar bewegingen krijgen zo een zichtbare invloed op de toren.

The Comb is een van de meest directe en minst complexe kortfilms van het cineasten-duo. Het verhaal is nog steeds abstract en surrealistisch, maar heeft een duidelijkere structuur en plot. Het droomverhaal heeft veel weg van een sprookje, held en monster inbegrepen. Maar zoals verwacht bij de broers, is dit een duister en bevreemdend sprookje. Opvallend is dat de film baadt in warme herfstkleuren in plaats van de gebruikelijke blauw-grijze tonen. Samen met gebruik van getekende animatie voor het landschap en de stop-motion technieken, zorgt dit voor een rijke visuele ervaring.

Duister en bevreemdend sprookje

De muziek is opnieuw afkomstig van Leszek Jankowksi, een componist waarmee de Quays ook samenwerkten voor Street of Crocodiles en Rehearsals for Extinct Anatomies. Zijn muziek vult de bizarre sfeerschepping perfect aan en versterkt de sensorische ervaring die deze kortfilm oplevert.

Jeroen Van Rossem