Stille Nacht III: Tales from the Vienna Woods
rating

Duur: 03 min. | Land: Groot-Brittanniƫ | Regie: Stephen Quay, Timothy Quay

Na Stille Nacht I en II  kon een derde episode in deze reeks van extreem korte kortfilms niet lang uitblijven. Tales from the Vienna Woods werd niet langer gefinancierd door MTV en dus gingen de Quay broers aan de slag met een eigen budget en verfilmden een idee gebaseerd op de roman The Institute Benjamenta van Jakob von Gunten. Het resultaat is een bijzonder merkwaardige kortfilm, waarin een tafel met veel poten en een hand die hierop schiet centraal staan.

Wie doorheen het abstracte gegeven en de zware symboliek van de film kan kijken, zal een verhaal ontdekken over een hert dat door een jager in de testikels geschoten wordt. De tafel, die het hert voorstelt, verwijdert vervolgens de kogel. Via een lepel krijgt de hand de kogel terug, waarna hij opnieuw schiet en een nieuwe kogel doorheen het bos vliegt.

Een verhaal over een hert dat door een jager in de testikels geschoten wordt

Door het metaforische gehalte van het verhaal, roept de Tales from the Vianna Woods een sprookjesachtige indruk op. Dit gevoel wordt versterkt door de nostalgische muziek, het vreemd vormgegeven bos en de aanwezigheid van Bavariaanse decoratiestukken. Ondanks de complexe structuur van de film, zorgt dit voor een fascinerende kijkervaring

 

 

Jeroen Van Rossem