In Absentia
rating

Duur: 20 min. | Land: Groot-Brittannië | Regie: Timothy Quay, Stephen Quay

In Absentia is een unieke samenwerking tussen de broers Quay en muzikant Karlheinz Stockhausen, een samenwerken dat het levenslicht zag in het kader van BBC’s Sound on Film International-serie. De beelden die de cineasten op het scherm toveren vormen een organisch geheel met de elektronische compositie die Stockhausen schreef voor een opera in 1991. Deze muziek is bijzonder verontrustend, tragisch en mechanisch. Ideaal voer voor de Quays.

De broers geven met de film expressie aan de waanzin en angst die deze muziek weergeeft. Dit doen ze op een bijzonder abstracte en impressionistische wijze. Deze waanzin vormt niet enkel het thema van de film, maar wordt een wezenlijk onderdeel van de vorm. De beelden zijn wazig, repetitief en verspringen vaak van aandachtspunt. Hierbij krijgen we onder andere op fragmentarische wijze een vrouw, een bizarre kamer en een potlood dat op een stuk papier schrijft te zien.

De broers geven met de film expressie aan de waanzin en angst die deze muziek weergeeft.

Dit alles maakt het niet bepaald gemakkelijk om te begrijpen wat er precies aan de hand is. Pas na afloop van de film leren we dat de film opgedragen is aan een vrouw die haar man elke dag schreef vanuit een gesticht. Dit zorgt voor een dubbel gevoel. De broers zijn enerzijds wel in hun opzet geslaagd, namelijk je laten meevoelen met de vrouw. Maar het is spijtig dat de film bij een eerste kijkbeurt een frustrerende en onbevredigende ervaring oplevert. De appreciatie van de film komt pas tot zijn recht na meerdere kijkbeurten.

Jeroen Van Rossem