Anamorphosis
rating

Duur: 15 min. | Land: Groot-Brittannië | Regie: Stephen Quay, Timothy Quay | Scenarist: Haris Sijaric

Hoewel Anamorphosis gemaakt werd in opdracht van het Program for Art on Film, draagt het onnadrukkelijk de stempel van de Quay broers. Dit vooral op vlak van beeldtaal en sfeerschepping. Op de manier die eigen is voor het regieduo geeft deze film ons een beeld over het belang van anamorfose in de schilderkunst. Aan de hand van voorbeelden en een voice-over krijgen we inzicht in de artistieke technieken waarbij optisch bedrog gehanteerd wordt om speelse en dubbelzinnige effecten te creëren.

Samen met een vreemd poppenfiguur nemen de broers ons mee op ontdekkingstocht doorheen kunstwerken waarbij bijzondere effecten worden verkregen door te spelen met perspectief. Aan de hand van de historische voorbeelden schetsen zij een beeld van het belang van perspectief en hoe de techniek van anamorfose tot stand komt. Dit laatste wordt getoond aan de hand van een scène waarbij papieren figuren gebruikt worden om het ontstaan van een bekend kunstwerk weer te geven.

Ontdekkingstocht doorheen kunstwerken waarbij bijzondere effecten worden verkregen door te spelen met perspectief

Hoewel deze kortfilm een eenvoudige documentaire is, zorgen het poppenspel en de animatie van de Quays, samen met het inventief cameragebruik, voor een bijzondere kijkervaring.

 

Jeroen Van Rossem