The Phantom Museum
rating

Duur: 12 min. | Land: Groot-Brittanniƫ | Regie: Timothy Quay, Stephen Quay

Henry Wellcome verzamelde een van de grootste museumcollecties ter wereld, dit van de menselijke cultuur en geschiedenis vanuit een medisch standpunt. In 2003 maakten de broers Quay een eerbetoon aan Wellcome, door met The Phantom Museum hun verbeelding de vrije loop te geven op zijn collectie.

Wellcomes verzameling is een van de meest obscure en vreemde ter wereld, en de esthetiek van de Quays is dan ook ideaal om dit tot leven te brengen op het scherm. Een paar zwevende witte handschoenen begeleiden ons doorheen de collectie en brengen verschillende objecten tot leven. Die voorwerpen worden hierbij belicht, op een manier waarbij kleur en clair-obscur technieken een belangrijke rol spelen. Ze vormen hun eigen microkosmos en staan in sterk contrast met de zwart-wit beelden van het gebouw.

Wellcomes verzameling is een van de meest obscure en vreemde ter wereld

Het macabere en surreƫle karakter van de kortfilms van deze cineasten komt in deze film tot volle uiting. Net als de relatie tussen het mechanische en organische alsook de seksuele ondertonen die merkbaar zijn in veel van hun creaties. Dit komt door de aard van de objecten, waarbij de anatomie van het menselijk lichaam centraal staan.

Jeroen Van Rossem