La faveur des moineaux
rating

Duur: 21 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Serge Mirzabekiantz | Productiehuis: Helicotronc

In La faveur des moineaux diept Serge Mirzabekiantz de rivaliteit tussen twee broers uit. Aanleiding is de jaarlijkse familiejacht waarbij Albert, de jongste, de eer van zijn grootvader mag verdedigen met diens Winchester. Edgar gaat hier niet zomaar mee akkoord en besluit dan maar op eigen houtje het bos in te trekken, wat niet zonder gevolgen blijft. 

De regisseur weet gedurende de hele film een sobere, strakke en esthetische beeldvoering aan te houden. Hij heeft duidelijk oog voor kadrering en compositie en in overeenstemming met het milieu waarin hij filmt - de bourgeoisie - spreken zijn beelden van een uitgedachte enscenering. Inhoudelijk is de verhaallijn niet altijd even vloeiend waardoor we eerder “een indruk krijgen van”; dan een echt meeslepend geheel. Sommige scènes zijn iets te bruusk in hun evolutie waardoor de geloofwaardigheid een beetje op de helling komt te staan. Wel worden de verschillende personages subtiel en overtuigend neergezet en krijgen we in de karakterschetsen enkele mooie contrasten te zien waardoor Serge het verhaal toch de nodige dynamiek weet te geven.

Met zijn film focust hij niet alleen op de broederlijke rivaliteit maar ook op de onderliggende liefde die tot een ontroerende climax komt in de laatste scène. Dit vormt een mooi tegengewicht voor de eerder grimmige en melancholische toon van La faveur des moineaux. De regisseur bewijst hiermee dat hij op korte tijd een breed palet aan gevoelens kan overbrengen zodat we de meer bruuske scènes eerder als schoonheidsfoutjes dan als onkunde moeten zien

Carmen van Cauwenbergh