Kingdom Come
rating

Duur: 30 min. | Land: België | Regie: Raphaël Crombez | Cast: Chris Bale, Johnny Vivash, Pascal Paul Maetens, Lorcan Melia, David Frampton, Noémie Schellens | Scenarist: Raphaël Crombez | Producent: Raphaël Crombez

In Kingdom Come van de Belgische Raphael Crombez staat net als La faveur des moineaux de jacht centraal, alleen met een heel andere insteek. Hier staat ze niet symbool voor een broederlijke rivaliteit maar voor een vaderlijke dreiging.

De regisseur geeft de kijker beetje bij beetje informatie waardoor het verhaal voortdurend evolueert en de kijker de personages steeds op een andere manier moet interpreteren. Deze gedoseerde wendingen verlenen het verhaal een mooie opbouw en leiden het trefzeker naar de dramatische plot. De mysterieuze sfeer die doorheen het verhaal sluimert wordt versterkt door de knappe acteerprestaties die niet alleen doorleefd zijn maar net als de wendingen perfect gedoseerd.

Crombez laat zijn personages tussen onbegrip, ingehouden woede en furieuze uitbarstingen schipperen zonder dat ze hierbij ook maar één keer in clichés vervallen. De ijselijke dreiging die uitgaat van de vader wordt mooi doorgetrokken naar de indrukwekkende natuurbeelden die net als het hoofdpersonage nooit al hun geheimen prijsgeven. Ook de mystieke en religieuze thematiek zit harmonieus vervlochten in beeld en inhoud: de openingstekst van de zoon, de handelingen van de vader en de manier van omgaan met zijn zoon, het schilderachtige spel tussen licht en donker.

Kingdom Come is een intelligente film waarin Crombez de grootsheid van zijn beelden en het poëtische verhaal ingetogen weet te brengen. Een sterke en aangrijpende film die in elk aspect wegblijft van bombast en hoogdravendheid. Beladen eenvoud zien we meestal enkel bij de doorwinterde grootmeesters maar heel af en toe zien we het ook bij kortfilm passeren.

Carmen van Cauwenbergh