La Bête Entre Les Murs
rating

Duur: 19 min. | Land: Australië | Regie: Cédric Bourgeois | Cast: Pierre Nisse | Scenarist: Cédric Bourgeois | Producent: Cédric Bourgeois, Olivier Dubois | Productiehuis: The Firm, The Novak Production

Met La Bête Entre Les Murs levert jonge cineast Cédric Bourgeois een markante kortfilm af die op het recentste Brussels Film Festival goed was voor de ARFF Award voor Beste Kortfilm. Een kort verhaal over onuitputtelijke oerthema's met een erg aan het mergklevende cinematografie, zonder schroom.

Over de titel alleen zouden we een boek kunnen schrijven, waarmee duidelijk wordt dat de film niet zomaar aan het oppervlak blijft drijven. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, zit het personage niet vast in een cel; geen fysieke muren, maar des te grotere mentale barrière. Gedwongen tot moord en geteisterd door de schuldgevoelens achteraf, lijkt hij gebeiteld in een geselende tweestrijd. Wordt hij een even groot beest als de persoon die hem gevangen lijkt te houden?  Of kan hij vluchten uit de regelloze situatie waar hij zich lijkt in te bevinden?

Die vraag probeert Bourgeois hoog te houden, tot uiteindelijk het noodlot als een deus ex machina de gedwongen keuze maakt. Bourgeois kiest voor een expliciete beeldvoering, wat dit verhaal zonder twijfel ook vraagt. Door dicht op de huid van beide hoofdacteurs te blijven en door weinig tot niks de verbeelding over te laten, creeërt hij een bijna claustrofobische sfeer, wat de empathie alleen maar aanwakkert. Dat alles én een opmerkelijke rol voor Pierre Nisse, die samen met Jean-Benoît Ugeux sterk werk levert.

Mentale barrières staan centraal in deze harde en expliciete prent tussen goed en kwaad.

La Bête Entre Les Murs is een frappant psychologisch kat-en-muisspel tussen zowel protagonist als antagonist en de eeuwig terugkerende strijd tussen goed en kwaad. Zwart-wit of Belle et Bête, zoals u wil. Eén shot vat de hele film bijster goed samen en dat beeld alleen al verdient in principe een ster: extreem simpel, maar ook zo effectief.

Niels Putman