Premonition Following An Evil Deed
rating

Duur: 00 min. | Land: VS | Regie: David Lynch | Cast: Russ Pearlman, Pam Pierrocish, Clyde Small, Kathleen Raymond, Michele Carlyle | Scenarist: David Lynch

Met Lumière et compagnie kregen tal van bekende regisseurs de kans om met de originele camera uitgevonden door de broers Lumière een kortfilm te maken van 55 seconden, dit ter ere van de uitvinding van de filmcamera in 1895. Premonition Following An Evil Deed is het vreemde resultaat dat David Lynch realiseerde binnen dit memorabele project.

Ondanks de korte speelduur, is Lynch er in geslaagd een film te maken die helemaal in lijn ligt met zijn andere films. Hij mengt droom en realiteit door elkaar in een verhaal over de politie die een vrouw vindt en haar moeder die een soort nachtmerrieachtig visioen heeft. Ook hier komt het heerlijk surrealistische en groteske karakter van Lynch naar boven. Opvallend is hoe hij met de originele camera van de Lumières een korte tracking shot wist te realiseren voor deze  droomsequentie.

Al snel zal je als kijker de puzzelstukjes in elkaar kunnen passen

Het verhaal is voor de tijdsspanne ook goed uitgewerkt en coherent, al zal je na een eerste kijkbeurt de kortfilm niet volledig vatten. Maar al snel zal je als kijker de puzzelstukjes in elkaar kunnen passen.

Jeroen Van Rossem