Nothing beside remains
rating

Duur: 00 min. | Land: België | Regie: Bob Thissen | Scenarist: Bob Thissen | Productiehuis: MAD-faculty

Heel bijzonder aan Nothing Beside Remains is dat Thissen zijn beelden schoot in verlaten gebouwen. Voor Nothing Beside Remains schoot Thissen onder meer in de ECVB, een electriciteitscentrale in het Gentse uit 1914. Maar hij trok ook naar Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Italië. Daar was hij extra kwetsbaar omdat hij niet enkel een fototoestel bij zich had, maar laptops, verschillende camera’s, statieven en rails. Zich snel uit de voeten maken zat er niet bij en de ploeg maakte het dan ook allemaal mee: arrestaties door de politie, boze junks, gierende sirenes en zelfs opsluiting (de enige uitgang van het kasteel waar Thissen en zijn ploeg aan het werk waren - in het grootste geheim - werd plots verzegeld). Ook voor het scenario had de aanpak gevolgen: Nothing Beside Remains moest wendbaar en duidelijk genoeg zijn om met verschillende bouwstenen te kunnen worden verteld.

Centraal staat een mysterieuze man die in een donkere ruimte, diep onder de grond, een hoop panelen en schermen bedient. Al snel wordt duidelijk dat hij van op afstand camera’s bestuurt, aangedreven door kleine propellers, en de beelden live binnenkrijgt. Zijn missie: “find human beings”. Als kijker snor je samen met de camera’s rond, doorheen verlaten gangen en lege ruimtes waarin het onkruid welig tiert, op de tonen van een onheilspellende soundtrack (ingespeeld door het symfonieorkest van het Leuvense Lemmensinstituut). 
 
Regelmatig blijft de camera ook even ter plaatse en zo toont Thissen dat hij al even handig is met lange - en poëtische - time lapses als met stopmotion. De vergankelijkheid die elke ruimte uitstraalt wordt zo op een organische manier in de verf gezet. Elk shot toont nieuwe technische kunstjes, nu eens met typografie, dan weer met schaduwen, echo’s, kleurenfilters en geanimeerde objecten. Het is duidelijk dat de ploeg zich uitgeleefd heeft in het experimenteren. Maar de effecten worden nooit gratuit: er is geïnvesteerd in elk beeld, nergens worden de kantjes eraf gelopen. Als je stilstaat bij de werkomstandigheden van de filmploeg, is het bijna een mirakel hoe sommige shots - met precies de juiste lichtinval of een time lapse die een hele dag moet hebben gekost - überhaupt tot stand zijn kunnen komen.
Elk shot toont nieuwe technische kunstjes, nu eens met typografie, dan weer met schaduwen en echo's.
Ook de klankband is duidelijk door een perfectionist op punt gesteld. Elk piepend wieltje, elk kraakje zit goed.
De film is een “labour of love” van iemand die zich met veel energie heeft gesmeten en eindeloos veel tijd heeft geïnvesteerd. Thissen runt ondertussen al een eigen productiebedrijfje, Baab Animations. Een naam om in de gaten te houden. 
 
Sofie Rycken