Eg Anda
rating

Duur: 06 min. | Land: VS | Regie: Ramin Bahrani

Naast enkele minder bekende namen, wist Sigur Rós ook enkele kleppers te strikken voor het regisseren van hun kortfilms tijdens het Valtari Film Experiment. Eén van die kleppers is zonder twijfel Ramin Bahrani, die onder meer de langspeelfilms Chop Shop en Goodbye Solo regiseerde en daarmee al langs filmfestivals in Cannes, Venentië, Berlijn en Toronto trok. Niemand minder dan wijlen filmcriticus Roger Ebert verklaarde Ramin tot "regisseur van dit decenium".

Ook de muziek van Sigur Rós kon dus niet ontsnappen aan Ramin Bahrani (of was het omgekeerd?). In deze korte film stelt hij een duidelijk contrast centraal: dat van industrie tegenover natuur. Beelden van dieren allerhande - zoals een schildpad, kangoeroes en geiten - worden afgewisseld met industriële beelden en indrukken van machinerie (een hoogoven, een carwash). Wat volgt is een erg intelligente montage die beide werelden met elkaar afwisselt en die erin slaagt dier en industrie tot op een zeker niveau met elkaar te combineren.

Machinerie gaat de strijd aan met Moeder Natuur in een symbolische parallelvertelling.

Bahrani slaagt erin om zonder woorden en gestuwd door simpele beelden, een parallelvertelling tussen machine en Moeder Natuur zes minuten interessant te houden. De goudvis op het droge blijft ons nog het meeste bij: een soort van dier geworden metafoor voor een symboliek die vast wel een uitleg kent, maar waarbij de verklaring die u er zelf aan geeft waarschijnlijk nog schoner is.

Niels Putman