Ekki Mukk
rating

Duur: 10 min. | Land: Groot-Brittannië | Regie: Nick Abrahams | Cast: Shirley Collins, Aidan Gillen | Scenarist: Nick Abrahams | Producent: Dhiraj Mahey

Eén van de meest indrukwekkende kortfilms op de verzamel-DVD van het Valtari Film Experiment door Sigur Rós is zonder twijfel Ekki Múkk, geregisseerd door cineast Nick Abrahams en Brits acteur Aidan Gillan. Vooral ook aanwezig en sfeer scheppend is de bijzonder gemoedelijke en rustgevende stem van Shirley Collins, één van de bekendste Britse folk zangeressen.

Abrahams ziet deze kortfilm als een soort van voorbereiding op de langspeelfilm waar hij momenteel aan werkt. Bijgevolg wordt er ons voor het eerst een echt duidelijk verhaal verteld, bij de Valtari-kortfilms dan weliswaar. Gebruikmakend van een voice-over vertelt Abrahams ons een intrigerend verhaal over verloren zijn, over op zoek zijn naar iets onbekend maar vooral ook over vriendschap en moed. De cinematografie van Ole Birkenland is zonder overdrijven top. Het kleurenschema bouwt mee aan een eigen wereld, waarin acteur Gillan een wandeling onderneemt doorheen enkele Engelse velden. Het is een slak die hem begeleid op de weg en die hem doorheen de lastige momenten helpt. "Be brave, little one", is één van haar slagzinnen en vat het korte verhaaltje eigenlijk perfect samen.

Sfeerscheppende en meesterlijk poëtische parabel

Ook verschillend met het gros van de andere Valtari-kortfilms, is dat de heerlijke muziek niet constant aanwezig is, maar enkel op momenten waarop de klanken het verhaal stuwen. Nog een laatste vermelding gaat naar de indrukwekkende beelden met de vos in, een derde personage in dit mens-dierenverhaal. De film eindigt in een visueel hoogtepunt, met een indrukwekkende timelapse van een stervende (en ontbindende vos), terwijl ons hoofdpersonage er in bijna-foetushouding naast ligt. Erg knap.

Niels Putman