Varúð (II)
rating

Duur: 07 min. | Land: | Regie: Björn Flóki | Cast: Alicia Cruz, Patricia Cruz | Scenarist: Björn Flóki, Pétur Valsson | Producent: Denis Deck

Regisseur Björn Flóki probeert met zijn kortfilm Varúð een bijna duale emotie te capteren: het gevoel van helemaal gevangenen te zitten en tegelijk ook nog net genoeg ruimte hebben om in het licht te vluchten. Een tegenstrijdige ervaring die hij ervaart tijdens het luisteren van Sigur Rós en die hij opentrekt tot een veel wijder spectrum: de overlapping tussen verdriet en schoonheid. Licht en duister.

Hij doet dat aan de hand van een meisje dat zich in eerste instantie op een afgelegen en verlaten plek bevindt. Daar lijkt ze iets te bouwen: een soort helm die haar toelaat om te verdwijnen in een fantasiewereld, waarin ze zich plots in een bos bevindt. Hence het escapistische zoeken van het licht waarover Flóki het dus heeft. Wat volgt is een erg interessante parallelvertelling tussen beide werelden.

Duale emoties centraal in deze parallele prent tussen fantasie en realiteit.

De regisseur weet een gelaagde spanning te creëren naar het einde, gehuld in waas van mysterie en symboliek. Cinematografisch kijkt deze kortfilm ook heel lekker weg en is het absoluut één van de betere verzameld op de DVD van het Valtari Film Experiment van Sigur Rós.

Niels Putman