Het verloren vriendje
rating

Duur: 24 min. | Land: Groot-Brittannië | Regie: Philip Hunt | Scenarist: Oliver Jeffers

Ken je die dagen? Dat de deurbel gaat en er een pinguïn voor de deur blijkt te staan? Nee?

Toch is dat wat het hoofdpersonage van Het verloren vriendje (originele titel: Lost and Found) meemaakt. De pinguïn is wel lief, maar nogal onhandig en vreemd. Hij hoort gewoon niet thuis in een mensenhuis. Wanneer blijkt dat niemand de pinguïn als vermist heeft opgegeven, blijft er maar één optie over: de pinguïn zelf terugbrengen naar de Zuidpool. Per roeiboot.

Het verloren vriendje is de eerste verfilming van werk van Oliver Jeffers. Jeffers - kunstenaar, schilder en illustrator - is van veel markten thuis en stelde al tentoon in New York, Berlijn en Londen. Deze animatiefilm, die uitkwam in 2008 en dus gebaseerd werd op een boek van Jeffers, was meteen een schot in de roos. De film won intussen al meer dan zestig internationale prijzen, waaronder de BAFTA voor Beste Animatiefilm, de Crystal Award op het festival van Annecy en de Publieksprijs op het Brusselse Animafestival. Het prentenboek van Jeffers komt prachtig tot leven; niet alleen dankzij het zorgvuldige animatiewerk maar ook door de sobere geluidsband. Geen zoeterige muziek om toch maar de emoties aan te wekken, maar een doeltreffende, realistische soundtrack die het publiek helemaal meetrekt.

Wie er “anders” uitziet, is dat niet per se. Misschien wordt die vreemde snuiter wel je beste vriend.

Het is een film met veel visuele humor, die heel goed begrijpt waar kinderen mee bezig zijn en hoe ze denken. Een verhaal over moed, kwetsbaarheid en vriendschap. Wie er “anders” uitziet, is dat niet per se. Misschien wordt die vreemde snuiter wel je beste vriend.

Sofie Rycken