Bottle
rating

Duur: 06 min. | 2010 | Land: VS | Regie: Kirsten Lepore | Scenarist: Kirsten Lepore

Hoe Kirsten Lepore het in haar hoofd haalde om aan dit filmproject te beginnen, Joost mag het weten. Lepore, die studeerde aan het Maryland Institute College of Art, besloot een stop-motionfilm te maken op drie locaties: op een zandstrand, in de koude sneeuw én onder water. Oh en het hoofdpersonage is ongeveer een meter hoog en moest elke draaidag opnieuw worden opgebouwd.

Bottle vertelt het verhaal van twee figuren: een sneeuwmannetje (of -vrouwtje) en een zandmannetje (of -vrouwtje). Ze communiceren via een glazen fles. Ze stoppen telkens iets anders in de fles - sneeuw, zand, dennennaalden, zeewier - en gooien die dan in het water. Langzaamaan groeit hun nieuwsgierigheid naar elkaar. Maar zullen ze elkaar ooit bereiken?

De immense fysieke inspanningen die Lepore heeft moeten opbrengen om dit project waar te maken zijn al bewonderenswaardig an sich. Bovendien is ze er in geslaagd een fris, origineel en onwaarschijnlijk hartverscheurend liefdesverhaal te vertellen. Er wordt geen woord gezegd en de hoofdpersonages blijven erg abstract. En toch maakte ze een schattige, verfijnde film die de grens met zoetsappig sentimentalisme nooit overschrijdt. Haar beelden zijn eenvoudig, maar doeltreffend.

Een schattige, verfijnde film die de grens met zoetsappig sentimentalisme nooit overschrijdt.

Een bitterzoet juweeltje om te koesteren. Heel benieuwd wat Lepore ons in de toekomst nog zal schenken.

Sofie Rycken