Nicht
rating

Duur: 24 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Sven Spur | Cast: Danny Bouman, Ward Van Gucht, Lukas Bulteel

De titel zet meteen de toon van deze kortfilm met een missie. Tom weet zich tussen zijn vuilbekkende basket- en schoolmaten geen houding te geven. Hij valt op jongens en de hem omringende testosteronbommen zijn zelf nog zo’n puppies dat ze hem daarom het leven zuur maken. De intro credits wisselen zwarte kaders af met telefoonfilmpjes van happy fag slapping beelden. Een indrukwekkende start, waar helaas al snel topzware, droevige muziek aan te pas komt. Gelijkaardige groezelige pestbeelden komen doorheen de bijna halfuur durende film ook wel erg veel terug.

Maar daar tegenover staat een asynchrone montage die je op het puntje van je stoel houdt. Piepjonge, verbeten acteurs zetten niet-geromantiseerde Kids neer. Beeldend lijkt Nicht wel een (droevige) aflevering van de onvolprezen Britse serie Skins: mooie kaders met anti-glossy, realo beelden van het soms uitzichtloze tienerbestaan, weifelende protagonisten met (g)rauwe close-ups van opzij.  

Te miserabilistisch en pamflettair? Misschien. Maar de adolescentenpijn is treffend in beeld gezet en een vleug humor of New Queer Cinema excessen zouden dat effect allicht teniet hebben gedaan. De regisseur, bij de opnames achttien (!) jaren oud, kreeg dankzij Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad subsidies van ’t Stad en maakte daarmee toch maar mooi een kijkbare prent die zich zonder blozen kan meten met het gemiddelde afstudeerwerk aan de filmschool.

Jan Sulmont