Efimera
rating

Duur: 18 min. | Land: Spanje | Regie: Diego Modino | Cast: Jorge Bosch, Asunción Balaguer, Carles Moreu, Paula Peñalver | Scenarist: Diego Modino | Productiehuis: Philantiq

Efimera betekent zoveel als ‘vergankelijk, kortstondig’. Uit het gewelddadige begin van de film zal het niet blijken, maar naarmate de film vordert snap je de keuze van regisseur Diego Modino voor deze titel.
Het verhaal: een man zit vastgebonden op een stoel: wijd opengesperde ogen, zweet op de lippen. Drie gangsters willen informatie uit hem krijgen en aarzelen niet om daar drastische maatregelen voor te nemen. Maar nog voor je als kijker onderuit kan gaan liggen in afwachting van 'some good old bloody torture', wordt de scène abrupt afgebroken.

De hele setting verandert en zo ook de personages: plots zitten we in de kleurrijke fantasiewereld van Alicia. Dit kleine meisje, dat probleemloos zou kunnen doorgaan als het kleine zusje van Amélie Poulain, woont met haar grootmoeder in een molen die louter wordt aangedreven door haar hamster-in-loopwiel. Alicia heeft één doel in haar leven: ze wil balletdanseres worden, en laat dit nu net de dag zijn waarop ze haar grote auditie mag gaan doen. Eens aangekomen blijkt dat ergens toch een foutje in het adres geslopen moet zijn, want hoewel Alicia inderdaad de kans krijgt om haar dansact uit te voeren, doet zij dat voor een wel heel guur uitziende jury. En dat in een afgelegen pakhuis met verse bloedspatten op de grond en een lijk in de hoek. En euhm... zagen we deze drie figuren niet al eerder?

Aanvankelijk lijkt Efimera een bundeling van twee kortfilms die niets met elkaar te maken hebben. Modino slaagt er evenwel in om de twee verhaallijnen zorgvuldig tegenover elkaar af te zetten en houdt op die manier het tempo in de film. Wanneer de paden van de gangsters en Alicia uiteindelijk kruisen, resulteert dat zowaar in een aandoenlijke scène waarin de drie ogenschijnlijk koelbloedige moordenaars tot tranen toe bewogen worden. Maar zoals de titel laat blijken, is dit effect maar van korte duur. Het danseresje is nog maar de deur uit of het volgende slachtoffer is al aan de beurt voor een auditie van een heel andere aard. Een kruisbestuiving tussen die twee maakt van Efimera een visueel sprekend huwelijk tussen een lieflijk sprookje en een criminele onderwereld.

Frank Moens