A series of firsts
rating

Duur: 18 min. | 2013 | Land: België | Regie: Joosje Hendrikx | Cast: Mati Hendrikx, Violet Braeckman, Els Dottermans, Anna Franziska Jäger | Scenarist: Joosje Hendrikx | Productiehuis: Sovoreg

Scheiden doet lijden. Het zou de aanzet kunnen zijn voor een klef programma op Libelle TV waar de emoties van verdriet en pijn extra dik in de verf worden gezet. Gelukkig weten sommigen onder ons het thema met iets meer ingetogenheid te benaderen.

 

Zo ook Joosje Hendrikx die met haar kortfilm A series of firsts een intiem portret schetst van een gebroken familieband. Vooreerst verdient ze al applaus omdat ze Els Dottermans (o.a. Dennis van Rita en Robyn O ) uit de sfeer van de pathetiek en hysterie weet te houden. Het is een verademing om Dottermans nog eens ‘klein’ te zien spelen, waardoor het weer duidelijk wordt waarom dit een van onze grootste actrices is. Met enkel een eenmalige uitbarsting weet ze een personage neer te zetten dat verdriet ademt, maar dit doorheen de hele film perfect doseert.
Ook Anna Franziska Jaeger (Absent) zet een geloofwaardige prestatie neer als puber die een plaats tracht te geven aan het uiteenvallen van haar familie.

Hendrikx haar stijl is uitgepuurd, zowel in tekst, acteerprestaties, als setting. Samen met de onderkoelde kleuren verleent dit haar werk een zekere afstandelijkheid maar net die aanpak zorgt ervoor dat ze niet in de val van de al te grote emoties verzandt. Door de emoties te doseren en niet de bovenhand te geven en door geen klassiek verhaal met begin, midden en eind te brengen, sluimert er een constante spanning doorheen haar film die met momenten zelfs bevreemdend en poëtisch overkomt.

Intiem portret van een gebroken familieband.

Knap hieraan is dat de esthetiek van de omgeving in functie staat van deze aanpak en niet enkel voor het oog van de kijker is gekozen. Niks dan lof dus voor een werk dat de essentie van het thema mooi weet te vatten en dat in al zijn aspecten meer dan degelijk is gemaakt. Een minpunt is dat we hier en daar toch nog een clichématig beeld voorgeschoteld krijgen, zoals beelden van meisjes die liggend roken of getormenteerd door het hoge gras dwalen. Maar laat dat vooral het plezier niet vergallen - want dat is nu eenmaal wat pubers doen - en gelukkig geraakt A series of firsts ook voorbij die beelden.

Carmen van Cauwenbergh