The Fall
rating

Duur: 16 min. | Land: België | Regie: Kristof Hoornaert | Cast: Geert Van Rampelberg, Natali Broods | Scenarist: Kristof Hoornaert | Producent: Kristof Hoornaert

“Als in een bos een boom omvalt en niemand heeft het gehoord, heeft de boom dan geluid gemaakt?”. Naar analogie met dit vraagstuk der filosofische vraagstukken, gaf regisseur Kristof Hoornaert er voor The Fall zijn eigen draai aan: “Als je een kind aanrijdt en niemand heeft het gezien, heb je het dan daadwerkelijk aangereden?” Ergens temidden “een psychologische themafilm” en “een contemplatieve cinematografische uitdrukking van filosofische thema’s”, dat is waar The Fall zich situeert, aldus Hoornaert. Dat klopt, want na afloop aan gespreksthema’s alleszins geen gebrek.

 

Op de verlaten Ardense boswegels rijdt een koppel - Natali Broods en Geert Van Rampelberg, geweldig op dreef – een kind aan met dramatische afloop. Eens te meer blijkt dat onder extreme druk alle pretenties vervallen en de mens zijn ware gelaat toont. Een (onopzettelijke) moord dus, en hoe sporen daarvan wegvegen… De filmmaker is met dergelijke zware thematiek niet aan zijn proefstuk toe. Zijn vorige kortfilm Kaïn - o.a. genomineerd voor een Gouden Beer op de Berlinale in 2009 – was namelijk op diezelfde formule gebouwd.

“Als in een bos een boom omvalt en niemand heeft het gehoord, heeft de boom dan geluid gemaakt?”.

De camera is de objectieve toeschouwer die het tafereel gadeslaat, maar de kijker nooit in een bepaalde richting duwt. Op geen enkel moment neemt Hoornaert een standpunt in tegenover de handelingen van zijn personages. De regisseur koos er bewust voor om de centrale vraag open te laten. Het paar loopt in en uit het beeld, gaat van zinsverbijstering naar hysterie om uiteindelijk te belanden bij keiharde rationaliteit, maar de camera blijft onverstoord registreren. IJzingwekkende confrontatie met ‘la condition humaine’.

Frank Moens