La Proie
rating

Duur: 16 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Jonas Baeckeland | Cast: Sebastien Dewaele, Jan Hammenecker, Jeroen Perceval, Mourade Zeguendi | Scenarist: Wouter van Haver, Jonas Baeckeland | Producent: Sieber Marly | Productiehuis: Blauwhuis

Knaller van een openingsscène in La Proie, letterlijk en figuurlijk: een jager schiet een hert neer, en als kijker zien we up close and personal diens tragische val ter aarde.
Jonas Baeckeland kennen we nog van Gestreept, zijn mozaïekfilm uit 2010 waarin de paden van een heleboel personages kruisen. Niet zo in zijn jongste worp. Van zestien personages indie eerstgenoemde film naar amper vier acteurs in La Proie  – waaronder Jeroen Perceval en Sebastien ‘Jezus’ Dewaele. Deze keer blijven we de hele film lang op dezelfde locatie: een afgelegen tankstation in de West-Vlaamse bossen. Niettemin slagen de acteurs erin om op korte tijd een quasi perfect beeld te schetsen van hun personages, en mits enige stereotypering heb je als kijker al snel door hoe ze in elkaar zitten.

Props voor DOP Laurens De Geyter die de cinematografie laat baden in een soort David-Lynch-meets-Guy-Ritchie-sfeertje. Die dreigende setting sluit wonderwel goed aan bij de komische oneliners en het West-Vlaamse accent van de personages. Centraal staat Ali, net ontsnapt uit de gevangenis en klaar voor een nieuwe leven in Frankrijk. Je kan bijna niet anders dan sympathie voelen voor hem, zo doorleefd is de vertolking van Mourade Zeguendi als Ali. Wanneer een overmoedige jachtopziener zijn toekomstplannen dreigt te verijdelen, sleurt de man een gijzelaar met zich mee, als een opgejaagd dier in volle paniek.  En dat in een keldergat waar de voorraad benzine zich bevindt. Slik. Wanneer de mannen dan ook nog eens ostentatief met hun wapens beginnen te zwaaien en er een schermutseling uitbreekt, wordt de nervositeit helemaal ten top gedreven. Uiteindelijk is de vraag: wie is prooi en wie is jager?
Nagelbijters hebben een mooie kluif aan La Proie.

Frank Moens