1Taxi2
rating

Duur: 09 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Arber Aliaj | Cast: Catherine Jandrain, Andy Peelman, Manou Kersting, Mohamed Satiss | Scenarist: Arber Aliaj | Producent: Arber Aliaj | Productiehuis: Luca school of Arts

Brussel? Dat is het nieuwe Los Angeles. Of zo voelt het althans in 1Taxi2 van Narafi-alumnus Arber Aliaj. Vooral de beelden waarin de taxi doorheen de straten van het nachtelijke Brussel rijdt, lijken zo weggeplukt uit één of andere Amerikaanse grootstad waarin misdaad welig tiert en de politie niets te zeggen heeft. De toon is meteen gezet. Alle elementen van een klassieke Hollywoodfilm samengebald in een speelduur van negen minuten: weinig dialoog, weinig narratief, recht voor de raap.

Overigens is ook de casting van 1Taxi2 meer dan geslaagd. Er zijn zo van die gezichten waarvan de haren op je lichaam overeind komen, zelfs wanneer de persoon in kwestie het (nog) niet slecht met je meent. Zo ook de tronie van Manou Kersting, als Bamir - de bad guy van dienst. Hoewel volbloed Nederlander, wist Kersting de voorbije jaren een mooie waaier accenten te etaleren aan onze zijde van de grens. Niet het platte Antwáárps uit Crimiclowns deze keer, maar een duidelijke Oost-Europese tongval wanneer hij op het raampje van taxichauffeur Mohamed tikt om te vragen waar zijn vriendin gebleven is. Dat weet Mohamed maar al te goed: in zijn koffer, waar hij haar verstopte toen ze zopas in paniek kwam aanrennen. Spanning alom wanneer Bamir dan ook nog eens Mohamed wil inschakelen als zijn personal driver in de zoektocht. Maar oh wee wanneer Bamir zijn gsm bovenhaalt en er niet enkel in de koffer een belletje gaat rinkelen.

Wie zich verwacht aan gewelddadige exploten à la GTA is eraan voor de moeite. Aliaj houdt daarentegen het tempo van zijn film hoog door het sterk uitgepuurde verhaal. Zonder al te veel context zit je als kijker toch op het puntje van je stoel. Daar dragen ook de vele close-ups aan bij, waardoor je de zweetparels op Mohameds voorhoofd bijna kan proeven en de taxi plots veel te claustrofobisch aandoet. Door bovendien aandacht te besteden aan een aantal weloverdachte details – zoals de foto van de twee kinderen van Mohamed – zijn de handelingen van de taxichauffeur te allen tijde geloofwaardig, en daarin ligt de sterkte van 1Taxi2.

Frank Moens