Rollercoaster
rating

Duur: 14 min. | Land: Polen | Regie: Marek Marlikowski | Cast: Justyna Wasilewska, Rafa Królikowski, Jan Lech | Producent: Jerzy Lukaszewicz | Productiehuis: Krzysztof Kieslowski Faculty of Radio and Television at Univ

Familie of carrière? De jonge Poolse student-astronaute twijfelt niet lang. Haar besluit staat rotsvast, al zijn er fysieke en emotionele bergen te overwinnen. Beenhard met zichzelf, haar lichaam en haar vader, traint, mediteert en houdt ze haar adem in. Ze probeert controle te krijgen over haar lijf dat niet altijd gehoorzaamt aan de hoge eisen die ze het oplegt.

De openingsscène waar ze zo lang mogelijk met ingehouden adem onder water blijft, introduceert haar als een kwetsbare, naakte, jonge vrouw. In het verdere verloop van de kortfilm zien we hoe ze baadt, douchet, maar ook hoe ze strijdt. Enerzijds met haar lichaam, anderzijds met haar vader en at the end vooral met zichzelf.
De mentale rollercoaster en de echte beproeving beginnen vlàk voordat ze een finaal astronautenexamen zal afleggen. Ze wordt een huilend en bijtend monstertje in haar toegesnoerde astronautenpak. Daarna stapt ze letterlijk de rollercoaster in. Alsof ze zich niet laat tarten door het lot. Haar ijzige doorzettingsvermogen komt over als een waardig afwimpelgebaar want zij moet en zal uit deze situatie komen als overwinnaar. Marek Marlikowski typeert zijn personage op een consequente manier, haar karakter afgetekend tegen haar gegronde en getrainde lichaam.

De manier waarop met het onzegbare wordt omgegaan is iets te veel schatplichtig aan de cinema van Krystof Kieslowski. Desalniettemin, hoe duidelijk wordt gemaakt dat het hoofdpersonage verlangt naar de aandacht van haar vader en hoe zijn verdwijning uit de film en uit haar leven vertaald worden naar het beeld, voegen enkel toe aan het serene maar intense karakter van de film en van diens protagoniste.

Annabel Debaenst