Boules of Death
rating

Duur: 06 min. | 2013 | Land: België | Regie: Manuel Janssens | Cast: Lucas Tavernier, Helder Onkelinx, Frederik Nys, Laura Massart, Ester Cattoir

‘You think I’m psycho don’t you mama.’ Met deze woorden zet Elvis Costello de eindscore van Boules Of Death in. Terecht als je het ons vraagt, want wat voorafgaat is een kortfilm doordrongen van absurditeit. 

Boules Of Death is de studentenfilm van Manuel Janssens en vertelt het verhaal van Tim, een jonge knaap die met zijn familie een dagje op het strand doorbrengt.
Om de tijd te doden verkoopt Tim samen met zijn in het zand begraven broer nepbloemen in ruil voor schelpen. Tim blijkt echter niet de enige te zijn die winst probeert te slaan uit zijn dagje aan zee. Een verkoper van Berlijnse bollen probeert met zijn meest liefelijke glimlach ook zijn gebakjes aan de familie kwijt te spelen, maar dat is buiten de portemonnee van Tims moeder gerekend. Wanneer de kust veilig is en mamalief slaapt besluit hij dan maar zelf achter zijn bollen te gaan.

Pas wanneer de verkoper bot vangt wordt de werkelijke stijl van Boules Of Death geïntroduceerd. De aanzet mag dan nog komisch onschuldig zijn, naarmate we verder kijken wordt duidelijk dat Janssens met zijn kortfilm heel wat anders in gedachten had en krijgen we het ene absurde tafereel na het andere te zien. 

You think I’m psycho don’t you mama

Janssens trekt ook hier de warme, komische inslag door en blijft daardoor consistent in zijn vertelling. Het absurde wordt daarenboven overgoten met stijlistische elementen uit de jaren '60: de grootglazige zonnebril van de moeder, het retro magazine en de outfit van de cast. Het zijn kleine details die tonen dat Janssens zijn verhaal en stijl onder controle heeft. 

Janssens slaagt erin een gedurfd project af te leveren. De beperkte realisatietijd zorgt ervoor dat we bepaalde schoonheidsfoutjes met betrekking tot het licht door de vingers moeten zien, als die al niet in alle absurditeit verloren gaan. Voor sommigen mag het er allemaal misschien wat over zijn, net dat is het lekkere ingrediënt waarmee Boules Of Death onze aandacht weet te trekken.

Frin Platteeuw