Day_6011
rating

Duur: 14 min. | Land: België | Regie: Raf Wathion | Scenarist: Roel Mondelaers | Productiehuis: Zonderling

In Day_6011 van Raf Wathion volgen we een eliterobot die al meer dan 6000 dagen zijn wachtpost in een desolaat gebied bewaakt. Maar op dag 6011 krijgt hij plots gezelschap vreemd wezen. Wanneer hij de jacht opent, laat zijn wapen het echter afweten. De robot komt voor een dilemma te staan: houdt hij het wezen als gezelschap of is het voltooien van zijn missie belangrijker voor hem.

Hoewel het verhaal van Wathion’s nieuwste creatie vrij eenvoudig van opzet is, werkt hij met dit dilemma toch een interessant thema uit. Zeker gezien het hier gaat om een robot die toch zelfbewust is. De film zelf wisselt rustige momenten af met enkele actievolle en zelfs grappige scènes. Bijvoorbeeld wanneer de robot ‘apporte’ speelt met het wezentje. Deze afwisseling in toon van de scènes wordt onderstreept door passende elektronische muziek.

Robot met een dilemma

Toch valt Day_6011 vooral op door zijn unieke en mooie animatiestijl. Deze is computergeanimeerd en werkt voornamelijk met een sterk zwart-wit contrastspel en enkele kleuraccenten. Zo geeft het gebruikte rood een passende dreigende toon. De decors zijn minimaal vormgegeven waardoor de aandacht gevestigd wordt op de twee protagonisten. De robot zelf oogt gesofisticeerd en bijzonder cool, en hij vormt eigenlijk de voornaamste aandachtstrekker van deze kortfilm.

Jeroen Van Rossem