L'amour bè gue
rating

Duur: 20 min. | Land: Frankrijk | Regie: Jan Czarlewski | Cast: Prune Moeckli, Maud Laedermann, Mali Van Valenberg, Jan Czarlewski, Camille Mermet, Olivier Duval | Scenarist: Olivier Duval, Jan Czarlewski | Productiehuis: Ecal/ecole cantonale d\\\'art de Lausanne, Rachel Noel

In L’amour bègue van Jan Czarlewski leren we Tim kennen, een intelligente jonge twintiger die stottert. Niet bepaald de beste troef wanneer het op meisjes versieren aankomt. Gelukkig is Tim niet het type dat zich wentelt in zelfmedelijden en pakt hij elke afwijzing met de nodige humor aan.  Los daarvan krijgt hij ook de enthousiaste aanmoedigingen van zijn beste vriend Walter en leert hij Victoria kennen, die zich, in tegenstelling tot andere meisjes, niet laat afschrikken door zijn gestotter.

Czarlewski heeft met L’amour bègue een feelgood movie gemaakt die een minder evident thema in een liefdeskomedie met inhoud verpakt. De relaties tussen de personages worden mooi uitgediept: zijn vriendschap met Walter, zijn schuchtere pogingen tot versieren, de ontluikende verliefdheid tussen Victoria en hem. De regisseur vermijdt zwaar op de hand liggende scènes door ze met de nodige zwier en nonchalance tot komische situaties om te buigen. Hij pakt het thema genuanceerd aan en toont ons de twijfels en onbeholpenheid waar elke jonge twintiger mee te maken krijgt.

Hierdoor gaat deze film over meer dan stotteren alleen met als positief gevolg dat dat probleem meteen van tafel wordt geschoven. Geen melige theatraliteit of stigmatisering in deze film wel een innemend hoofdpersonage dat inventief omgaat met zijn handicap en met zijn fantastische verhalen en zelfrelativering alsnog weet te charmeren.

Carmen van Cauwenbergh