Breathe
rating

Duur: 05 min. | Land: Groot-Brittannië | Regie: Toby Meakins | Cast: Orion Ben, Jack Norton, Josef Aitlin | Scenarist: Toby Meakins | Producent: Mark Edward, Mark Wilson | Productiehuis: Mark Edward productions

Een geestenfilm zonder clichés, bestaat dat? In het universum dat Breathe in het leven roept wel. Het punt: je kan geesten oproepen en aanzien... zolang je erin slaagt je adem in te houden, tenminste. Adem uit, geest weg.

Regisseur Toby Meakins slaagt erin om zowaar alle voorspelbaarheid te omzeilen in ruil voor een moderne insteek die overeind blijft tot het letterlijke bittere einde. De regisseur werkt vooral met symmetrische beelden die esthetisch erg mooi zijn opgebouwd en contrasteren met het thema van de film. In Breathe geen donkere verlaten kelders of massieve haunted mansions: de film speelt zich ironisch genoeg af in wat een verlaten kerk lijkt te zijn, met klassieke glasramen die bijdragen aan de heldere belichting.

Deze film moet het dus meer hebben van de subtiele sfeer en suggestie. Geen goedkope scares, maar stijlvolle horror die in de plot zelf verweven zit. Protagonisten Jamie en Tyler houden zich bezig met de eerder vermelde ademhalingstechnieken. Josef Altin, die de rol van Tyler voor zijn rekening neemt, is overigens geen leek in de film- en televisiewereld: de man mag rollen in onder meer Eastern Promises, Les Misérables en Game Of Thrones op z’n cv schrijven.

Hoewel Breathe eerder een tussendoortje lijkt in zijn drukbezette schema, is de acteur niet minder op dreef: z’n nervositeit en jachtige lichaamstaal beheersen algauw de sfeer van de film. Maar ook nieuwkomer Jack North houdt zich staande als de koele doch engelachtige Jamie, die Tyler met subtiele aandrang probeert te overtuigen zijn adem steeds langer in te houden, want “she likes you… the longer you hold your breath, the more she’ll do”.

Geen goedkope scares, maar stijlvolle horror.

Al specificeert hij niet wat de vrouw precies gaat doen… of met wie. Met de gemiddelde lengte van een videoclip als speelduur is dit zonder meer een scherpzinnig filmpje dat enkele vastgeroeste conventies aan de laars lapt.

Frank Moens