Intus
rating

Duur: 00 min. | Land: België | Regie: Gary Seghers | Cast: Jérémie Renier | Scenarist: Gary Seghers | Producent: Kevin Koeniger, David Royen | Productiehuis: uFilm

Waals cineast Gary Seghers wist voor zijn eerste kortfilm niemand minder dan Dardennes-ontdekking Jérémie Renier (o.a. L' enfant en Le silence de Lorna) te strikken: voor ons eigenlijk al voldoende reden om er dertien minuten lang onze aandacht bij te houden. 

Seghers' debuut manifesteert zich als een ingekorte versie van Chan-wook Parks Oldboy: een man zit, om een voor ons onbekende reden, opgesloten in zijn eigen slaapkamer. Er wordt een hevig mentaal spelletje met hem gespeeld; de enige toegang tot de buitenwereld - zijnde de telefoon - lijkt het niet te doen en alle ramen en deuren zitten letterlijk potdicht: ingemetseld met een rij bakstenen. There's no way out.

De verstandelijke torture waarmee het personage van Jérémie dient te worstelen, is voor Seghers een handig opstapje richting de psychologische thriller. Met een dik budget weet Seghers een korte film af te leveren die er, bovenop Renier, ook nog eens visueel erg aantrekkelijk uitziet. De special effects zien er behoorlijk goed uit en vooral ook de geluidsband doet zijn werk: het draagt allemaal bij tot de suspense die wordt gecreëerd en het spel dat de kijker ongedwongen dient mee te ervaren. Stukje bij beetje krijg je als kijker extra informatie toegeworpen, waarmee je de psychologische strijd van het hoofdpersonage meer kan plaatsen en het een kader kan geven. Een noodzakelijke stap, wil Seghers ons niet laten verdrinken in een overload aan mind games.

Psychologisch thrillend spel op een poëtisch realistisch bedje dat doet smaken naar meer.

Pas echt interessant wordt het wanneer dat psychologisch trillend kantje even het genre van het poëtische realisme aanraakt. Een fijne twist binnen deze vervreemdende prent die ervoor zorgt dat je als kijker geen moment de aandacht verliest. Seghers profileert zich als een film- en genreliefhebber pur sang. Met referenties naar Scorsese's Taxi Driver, Kubricks The Shining en het al eerder vermelde Zuid-Koreaanse Oldboy zit je als cinefiel zeker goed. Hoe Seghers het mentale spelletje tot een al dan niet verklarende climax weet te brengen, moet je zelf maar ontdekken. Wij vonden dit in ieder geval een aangenaam Waals filmpje dat behoorlijk lekker wegkijkt.

Niels Putman