Marcel, King of Tervuren
rating

Duur: 06 min. | Land: VS | Regie: Tom Schroeder | Scenarist: Ann Berckmoes | Producent: Tom Schroeder

Fier poot de onsterfelijke haan Marcel zich als ware Coq hardi doorheen een resem aan doodsbedreigende gebeurtenissen. Hij lijkt wel de Jean-Claude Van Damme onder de hanen en overwint ze allemaal: de vogelgriep, mogelijke verdovingspogingen en ten slotte zelfs zijn eigen zoon. Goed bloed of goede karma?

De Amerikaanse filmmaker Tom Schroeder staat al sinds 1991 opgelijst als ontvanger van onder andere de Minnesota State Arts Board Grants en zijn films werden in het circuit van internationale filmfestivals herhaaldelijk met warm applaus ontvangen. Zo ook werd zijn nieuwste kortfilm Marcel, King of Tervuren  o.a. genomineerd voor Sundance 2013 en Annecy van datzelfde jaar. De animatie kan gereduceerd worden tot een lijnenspel dat doet denken aan een experimenteel stripverhaal op geluidsband. Inspiratie vond filmmaker Schroeder via een vriendin van zijn Belgische vrouw, die in Tervuren woont en vaak sprak over haar haan Marcel. Naarmate de interesse van de regisseur groeide in die verhalen, kwam het idee om er een documentaire-animatie van te maken. 

De haan als réveil van de Vlaamse volkse buurt.

De passages vloeien letterlijk in elkaar over en volgen de vleugels van de bevallige haan. Met rasse schreden wekt hij sympathie bij de kijker en de rokersstem van zijn baasje vergemakkelijkt dit voor ons. Marcel is niet alleen fier en dapper maar vooral volks. De haan als koning van de achtertuin, als réveil van de Vlaamse volkse buurt. Verpersoonlijkt hij daarnaast ook de Waalse haan in een Belgisch tricolore-plunje? Of de regisseur een toespeling maakt op de huidige situatie in het Belgische spergebied Tervuren, doet in elk geval niets af aan de frivoliteit en gezelligheid van de film. Wat aanvankelijk een banaal en misschien een teveel doorrookt ordinair sprookje dreigt te worden, keert zich tot een op lijnen swingende kortfilm.

Annabel Debaenst