Volume
rating

Duur: 26 min. | Land: Groot-Brittannië | Regie: Mahalia Belo | Cast: Susan Vidler, Jamie Sivas, Anna Brewster, Joe Cole | Scenarist: Ingeborg Topsoe | Producent: Casey Herbert | Productiehuis: Bright Cold Day Films

In Volume van de Britse Mahalia Belo lijkt alles te mooi om waar te zijn en dat mogen we letterlijk nemen. De huizen, de mensen, zelfs de tuinen staan gelijk aan perfectie. Wie Lolita van Kubrick of Teorema van Pasolini gemist heeft, zou hierin een afspiegeling van de ideale wereld kunnen zien. Alle anderen zullen snel doorhebben dat het spel op de wagen zit.

De zestienjarige Sam staat in voor het tuinonderhoud van zijn buren. Op zich niks speciaals aan, tot hij zijn buurmeisje Georgina beter leert kennen en in een ietwat vreemde situatie verwikkeld raakt. In de openingsmonoloog van Sam wordt de plot van het verhaal al duidelijk, Georgina verdwijnt en niemand schijnt daar iets om te geven. Hij lijkt de enige te zijn die niet alles onder een gepolijste laag verdoezelt en nog op een naïeve manier in het leven staat. Geïsoleerd in dit gevoel wordt hij strategisch ingezet door zijn omgeving en word je als kijker in enkele pijnlijke fragmenten getuige van het misbruik van zijn naïviteit.

Belo weet haar thema van geheimen en hypocrisie op enkele originele manieren in beeld te brengen, zo is Sam doof en kan hij zijn hoorapparaat uitnemen wanneer hij zich wil afsluiten van de realiteit. Ook het zwembad, in veel films het symbool voor gekonkel, burgerlijke hypocrisie en opgekropte frustraties, krijgt een prominente rol toebedeeld. Niet alleen brengt Georgina bijna al haar tijd daar door, ze kiest er ook voor om haar geheim onderwater met Sam te delen. Daar waar er geen geluid is. Ook kiest de regisseuse ervoor om de opties in haar verhaal open te houden en geen afgelijnd verhaal te vertellen.

Beklijvende kortfilm die doet verlangen naar meer.

De situaties behouden al hun mogelijkheden maar zijn net vreemd genoeg om de wenkbrauwen te laten fronsen en een unheimlich gevoel te geven. Slaat de jongen zijn fantasie op hol of verliezen ze maar weer eens de pedalen in suburbia?

Met haar afstudeerfilm heeft Mahalia enkele internationale filmfestivals bezocht waaronder Sundance en het BFI London Film Festival. Ze mocht ook de BIFA voor Beste Kortfilm in ontvangst nemen. Volume is een film met visie die een beklijvende sfeer weet op te roepen en vast te houden. En met de perfecte keuze om alles onbestemd te houden, doet ze de kijker toch verlangen naar meer.

Carmen van Cauwenbergh