X
rating

Duur: 06 min. | Land: Duitsland, Groot-Brittannië | Regie: Max Hattler | Scenarist: Max Hattler

Max Hattlers X kwam tot stand in opdracht van autofabrikant Vauxhall, ter promotie van hun nieuwe Ampèra-model. Het project bestond uit een lichtshow geprojecteerd op een waterstraalscherm nabij King’s Cross te Londen. Wie dit uniek spektakel gemist heeft, kan zich alsnog tegoed doen aan de gefilmde versie. Al is die natuurlijk niet helemaal hetzelfde als de live-versie ervan.

Omschreven door Hattler als een psychedelisch geometrisch ballet, krijgen we met X een symfonie van kleuren en abstracte vormen voorgeschoteld. Deze dans van figuren is even fascinerend als bezwerend en zet aan tot een leuke ontdekking van de patronen die zij vormen. Hattler speelt hierbij in op een soort retro-futuristisch gevoel, doordrenkt in een fluo kleurenpallet en een iconografie die bij vlagen doet denken aan de science-fictions uit de jaren ’50-’60.

Symfonie van kleuren en abstracte vormen

Tijdens het bekijken van dit schouwspel zal je bovendien meer dan eens denken aan de begindagen van het videogametijdperk, waarbij scènes zo lijken weggeplukt te zijn uit spellen als Asteroid, Pong en Breakout. Uiteraard helpt de minimalistische 8-bit soundtrack van Eduardo Noya Schreus om dit gevoel te versterken.
 

Jeroen Van Rossem