Boles
rating

Duur: 12 min. | Land: Duitsland, Slovenië | Regie: Špela Čadež | Cast: Gregor Zorc, Katja Levstik | Scenarist: Špela Čadež, Gregor Zorc | Producent: Špela Čadež, Tina Smrekar | Productiehuis: History - Contemporary Arts Institute

Een primeur in het werk van de reeds gevierde animator Sloveense Špela Čadež is Boles. Na Lovesick (2007) en Mate to Measure (2004) is dit haar eerste film waarin er dialogen worden gebruikt. Winnaar onder andere van de Independent Film Competition op het Montreal Stop Motion Film Festival en van de International Competition Animated Film op DOK Leipzig is Boles nu te zien op Anima 2014.

Boles is gebaseerd op het kortverhaal 'Her Lover' van Maxim Gorki en gaat over Filip, een arme schrijver die dagelijks droomt van roem. Op een dag wordt er aan de deur geklopt. Zijn gemeden buurvrouw Tereza, een oudere prostituee, vraagt Filips hulp om een brief te schrijven naar haar verloofde. Filip gaat akkoord, maar een week later staat Tereza weer voor de deur. Ditmaal om een antwoord op de vorige brief te construeren.

Wederom maken we kennis met Čadežs unieke handgemaakte poppen, een reminiscentie aan haar Oost-Europese achtergrond. Elke detail is met de grootste zorg in beeld gebracht. Luiheid staat duidelijk niet in Čadežs woordenboek en de omvangrijke productie van de film nam zo'n twee jaar in beslag. Boles springt moeiteloos van realisme naar absurdisme zonder ooit zijn tactiele stijl te verliezen. De originele muziek weet deze sprongen ook zeer goed te begeleiden. En net wanneer je denkt dat het verhaal een voorspelbare wending neemt, komt Boles opnieuw verrassend uit de hoek.

Boles springt moeiteloos van realisme naar absurdisme zonder ooit zijn tactiele stijl te verliezen.

Čadež staat bekend om haar hoogst persoonlijke, geconstrueerde verhalen met een vleugje humor en een tikkeltje sentiment. Ook nu stelt ze niet teleur. Boles is tevens haar eerste professionele kortfilm sinds haar studies aan de Academie van Mediakunst in Keulen. Geschikt voor al wie fan is van intieme stop motion met een ontroerend verhaal.

Joosje Hendrikx