E.riots.iH
rating

Duur: 04 min. | Land: België | Regie: Paula Hricovini | Scenarist: Paula Hricovini | Producent: Atelier de Production de la Cambre

De strijd tussen man en monster heeft menig filmmaker geïnspireerd. Nu ook Paula Hricovini, die onder begeleiding van de Brusselse hogeschool voor visuele kunsten La Cambre E.riots.iH tot stand bracht. Geselecteerd voor het internationale filmfestival van Aubagne 2014, maar daarvoor nog te zien op onze Shortscreen avond in Cinema Nova.

Een monster dwaalt door een duistere, bevreemdende wereld. Zwevend tussen versteende mensen, voedt het zich aan hun herinneringen. Maar langzaamaan begint het monster te vervagen, enkel door een confrontatie met zijn menselijk verleden kan het zich bevrijden uit de sinistere wereld waarin hij gevangen zit. Het is al snel duidelijk waar Hricovini haar inspiratie haalde voor E.riots.iH. Onze monsterlijke protagonist toont heel wat gelijkenissen met Miyazaki’s monster No-Face uit Spirited Away, zowel fysiek als psychisch. Beide figuren zijn zwarte wezens met een wit masker, die eenzaam ronddolen en andere individuen absorberen om zelf te kunnen overleven. Ondanks deze similaire trekken, onderscheidt E.riots.iH zich van Spirited Away door een meer abstracte en zware tekenstijl.

Hricovini onderzoekt de psyche van het concrete menselijke in het monster en neemt ons mee op een reis door diens leefwereld

De geschetste wereld is van een donker kaliber en diens inwoners van vergane tijden, waarnaar de kleuren van hun herinneringen reflecteren. De met bassen gevulde elektronische soundtrack zorgt voor een stabiel ritme, maar neemt soms de bovenhand op het beeld waardoor het geheel meer als een videoclip begint aan te voelen. Hricovini onderzoekt de psyche van het concrete menselijke in het monster en neemt ons mee op een reis door diens leefwereld.

Joosje Hendrikx