Cargo Cult
rating

Duur: 11 min. | Land: Frankrijk | Regie: Bastien Dubois | Scenarist: Gaia Guasti, Bastien Dubois | Producent: Ron Dyens | Productiehuis: Sacrebleu Productions

Dat de confrontatie tussen volksstammen en koloniale bezetters niet altijd van een leien dakje loopt, daar hoeft geen tekeningetje meer bij gemaakt te worden. De Franse regisseur Bastien Dubois doet het echter toch, en met verve. Dat tekeningetje maken dan, niet de confrontatie. Eerder genomineerd voor een Oscar met Madagascar, carnet de voyage, wentelt hij zich met het op waargebeurde feiten gebaseerde Cargo Cult opnieuw in de tradities en rituelen van inheemse volksstammen. De film werd geselecteerd voor, en is te bekijken op Anima 2014.

De titel Cargo Cult verwijst naar een fenomeen dat zijn hoogtepunt bereikte in Wereldoorlog II. Een cargo cultus is een groep inboorlingen, die geobsedeerd geraakt door de technologie van kolonisten, en gelooft dat deze technologie eigenlijk door overleden voorouders naar hen werd gestuurd, maar onderschept werd door de militairen. In deze film zien we een kleine inheemse stam van Papoea-Nieuw-Guinea een militaire luchtbasis namaken uit hout, om er rituelen op uit te voeren. Wanneer even later een oorlog uitbreekt tussen de militairen, zien de inboorlingen dit als een teken dat hun gebeden gehoord zijn.

Dubois contrasteert adembenemde natuurbeelden met een indrukwekkende vuurzee, onschuld met militaire actie.

Dubois gebruikt een tekenstijl die perfect de naïviteit van de cargo cultus weerspiegelt: een onschuldige, kinderlijke stripverhaalstijl, op sommige plaatsen eerder schetsend, maar steeds met zeer veel oog voor detail. Vooral de natuurbeelden zijn met momenten adembenemend en vormen een onthutsend contrast met de vuurzee verderop in de film. Er is dialoog, maar de personages spreken Tok Pisin, een op het Engels gebaseerde volkstaal, en worden niet ondertiteld. Enkel de beelden zijn dus aan het woord, in combinatie met krachtige, sfeerscheppende muziek. Het resultaat is effectief: Dubois beschrijft het merkwaardig fenomeen van de cargo cultus op een indrukwekkende manier, zonder ermee te spotten.

Simon Desmet