Bekijk online: Shorts for St. Patrick's Day

Dat de Ierse film het goed doet de laatste jaren. En dat bleek onder andere op de Oscars 2014, waar maar liefst zes Oscarnominaties richting Ierland gingen. Ook in de kortfilmwereld gooide het smaragden eiland het afgelopen decennium hoge ogen. Naar aanleiding van St. Patrick’s Day, de hoogmis van de Ierse feestdagen, zetten we hier de vijf meest bekroonde Ierse kortfilms voor u op een rijtje.

 

5. New Boy - Steph Green (2007)

Bekijk de volledige film hier.

New Boy is het ontroerende verhaal van de negenjarige Joseph, een vluchteling uit Rwanda, en zijn eerste dag op een Ierse school. De film toont de harde wereld van pestende schoolkinderen, maar die wreedheid verbleekt bij het contrast met beelden van Josephs thuisland. In deze flashbacks komen we te weten welke traumatische gebeurtenissen Joseph naar Ierland brachten. De acteerprestaties van de kinderen zijn verbluffend, vooral van de kleine Hazel, die met momenten herinneringen aan het hoofdpersonage uit het schitterende Little Miss Sunshine oproept.

De kortfilm is gebaseerd op het gelijknamige kortverhaal van Roddy Doyle, de Ierse schrijver die onder andere ook het boek en het script voor The Commitments schreef, door de Ieren zelf verkozen tot beste Ierse film aller tijden.

 

 

4. Fifty Percent Grey – Ruairi Robinson (2001)

Bekijk de volledige film hier.

In deze korte animatiefilm ontdekt een soldaat hardleers wat er gebeurt nadat we dood gaan. Alleen in een grijze wereld, met enkel een televisie als gezelschap, is de hemel niet bepaald het paradijs dat de soldaat tijdens het leven voor ogen had. Niet bereid om zijn situatie te aanvaarden, gaat hij erop uit om een betere plaats om te ‘leven’ te vinden, met desastreuze, maar grappige gevolgen vandoen.

 

 

3. Granny O’Grimm’s Sleeping Beauty – Nicky Phelan (2008)

Bekijk de volledige film hier.

Granny O’Grimm is niet je typische lieve oude omaatje. Toch wil ze haar kleindochter graag nog een verhaaltje voor het slapengaan voorlezen (dat het kind al sliep kan haar daarbij even niet schelen). Wat volgt is een sprookje volgeladen met persoonlijke frustraties en woede, en vermoedelijk een grote portie autobiografie. Deze animatiefilm bekijk je best niet vlak voor het slapengaan.

 

 

2. The External World – David O’Reilly (2010)

Bekijk de volledige film hier.

Zelden werd de maatschappij zodanig cynisch blootgelegd als in The External World van David O’Reilly. In een animatiestijl die alles ontleent aan videogames laat O’Reilly een resem personages de revue passeren, en kaart hij alles dat mis is met de maatschappij aan, van pedofilie over racisme tot de schijnheiligheid van een lachband op televisie. Alles wordt echter met zoveel humor gepresenteerd dat de zware thema’s luchtig overkomen. Het resultaat is een hilarische over the top (of heeft uw dokter al vaak ‘go fuck yourself’ voorgeschreven als beste behandeling?) trip door de achterbuurten van het menselijk gedrag.

 

 

1. Six Shooter – Martin Mcdonagh (2004)

Bekijk de volledige film hier.

Martin Mcdonagh kent u intussen misschien van het geweldige Seven Psychopaths maar ook zijn debuut als regisseur was een (zesvoudig) schot in de roos, met een Oscar voor beste kortfilm als kers op de taart (lees hier de volledige recensie van Six Shooter). Zonder te veel te verklappen (want onvoorspelbaarheid troef in deze film) is de gitzwarte komedie het verhaal van een rouwende echtgenoot, en een psychotische jongeman op de trein die hem maar niet met rust wil laten. Mcdonagh bewerkt heilige huisjes met een sloophamer, en bouwt met hun bakstenen een kathedraal van een kortfilm. 

 

Simon Desmet