Coming Soon | #5 Jeroen Perceval over 'August'

Tien filmprojecten om in't oog te houden (n.a.v. VAF bekendmaking toegekende steun 2014)

Omdat het Vlaams Audiovisueel Fonds haar registers nog eens opentrekt en een resem namen openbaar maakt van jonge filmmakers die financiële steun van hunnentwege ontvangen. Omdat we die lijst een vorige maal al eens 'de afstandsbediening van de Vlaamse film' noemden. Omdat Kortfilm.be graag nieuwe projecten spot en uitdiept…

Daarom dus pikken we er komende dagen en weken een tiental jonge filmmakers uit die gepassioneerd bezig zijn.  De stijl van die stiel varieert van animatie over experimenteel en fictie tot documentaire, van kortfilms tot langspeeldebuten van bekende kortfilmregisseurs (u volgt nog?). We spreken met het talent van morgen, over wat hen vandaag bezighoudt. Met teasers en uitleg van de regisseurs zelf.

Deze week is het aan acteur Jeroen Perceval, die het met ons heeft over zijn (kort)filmdebuut August.

Intussen is deze kortfilm afgewerkt. Lees hier de volledige bespreking van de film. 

 

#5 JEROEN PERCEVAL - AUGUST

€ 60.000, productie fictie kort (mei 2014)

DOP: Brecht Goyvaerts (DOP van o.a. de kortfilms WolfsmelkRobyn O. en Corps Perdu)

Producent: Savage Films

Kennen we o.a. als: acteur in RundskopBorgmanPlan B.Injury TimeBlufDagen Zonder Lief. Verschijnt binnenkort als hoofdacteur in Plan Bart.

Het is zomer en schoolvakantie. In een residentiële wijk tussen de bossen spelen August en Lize. Ze vertoeven in hun onbezorgde wereld. Op een gegeven moment treft August Lize met twee oudere jongens, die ze voorheen in de bossen hadden gezien. Ze manipuleren August zo dat hij dingen doet waardoor Lize hem niet meer wil zien. August probeert Lize te bereiken maar wanneer hij weer maar eens wordt afgewezen neemt hij thuis z’n pijl en boog en trekt de bossen in, op zoek naar de oudere jongens.

 


(Jeroen Perceval op Cannes 2014)

 

JEROEN PERCEVAL: "Op een dag kan/zal in ieders leven iets slechts gebeuren. Dat tekent je, je kan er niet aan ontkomen. Voor August vertrek ik vanuit twee onschuldige kinderen, waarvan Lize al volwassener is en dingen meemaakt waarvan August geen weet heeft. De film is geen complex plotgedreven verhaal maar vertrekt vanuit de poëtische werkelijkheid van een kind. En dat met weinig franjes, ik hou van het kale en het gestileerde om mijn verhaal verteld te krijgen. Een beetje zoals Ulrich Seidl zijn verhalen vertelt."

 

Over beeld en geluid

J. PERCEVAL: "De visuele stijl wil ik de dromerigheid en wispelturigheid van een kind geven. Geen steady shots, wel een losse cameravoering op de schouder. Dicht op de personages - en dan vooral op het hoofdpersonage August -, met veel licht en vanuit het standpunt van het kind, dus vaak van onder uit gefilmd. Bij de stijl denk ik aan het poëtisch realisme van Gus Van Sant, de grove korrel in beeld van Harmony Korine’s Gummo, het claustrofobische van Lars Von Trier, maar ook aan het werk van Nathalie Teirlinck. En dat alles gemixt met het ‘lichte’ van de Zweedse jeugdfilms uit de jaren ‘80." 

"We gaan enkel werken met omgevingsgeluiden, omdat ik denk dat muziek de realistische vertelling van het verhaal niet ten goede komt. Ik wil het zo puur mogelijk houden, zonder op de emoties van de toeschouwer te werken."

 

Over locatie en planning

J. PERCEVAL: "Om dat realisme te ondersteunen, wil ik de hele film op locatie draaien. Deze locatie zou een residentiële wijk zijn, wellicht in Schoten. Er moet veel groen in August voorkomen, dus meest ideaal zou zijn als we de opnames in de lente plannen, wanneer de bomen in volle bloei staan."

(Still uit Injury Time)

 

Over de acteurs

J. PERCEVAL: "Idealiter wil ik voor de twee hoofdpersonages werken met zevenjarige kinderen. Ze mogen ook ouder zijn, maar het is belangrijk dat ze er zeven uitzien. Ervaring met acteren is niet nodig, zolang ze maar op hun gemak zijn voor de camera en een naturel en uitstraling met zich meebrengen. De andere rollen zouden worden vertolkt door geoefende acteurs laten spelen. Qua speelstijl wil ik het zo sober mogelijk. Echt, puur en realistisch à la Michael Haneke of Fien Troch."

 

 

Sarah Skoric