Coming Soon | #8 Sahim Omar Kalifa over Zagros

Tien filmprojecten om in't oog te houden (n.a.v. VAF bekendmaking toegekende steun 2014)

Omdat het Vlaams Audiovisueel Fonds haar registers nog eens opentrekt en een resem namen openbaar maakt van jonge filmmakers die financiële steun van hunnentwege ontvangen. Omdat we die lijst een vorige maal al eens 'de afstandsbediening van de Vlaamse film' noemden. Omdat Kortfilm.be graag nieuwe projecten spot en uitdiept…

Daarom dus pikken we er komende dagen en weken een tiental jonge filmmakers uit die gepassioneerd bezig zijn.  De stijl van die stiel varieert van animatie over experimenteel en fictie tot documentaire, van kortfilms tot langspeeldebuten van bekende kortfilmregisseurs (u volgt nog?). We spreken met het talent van morgen, over wat hen vandaag bezighoudt. Met teasers en uitleg van de regisseurs zelf.

We hebben het hieronder met Sahim Omar Kalifa over de steun die hij ontving voor de ontwikkeling van een eerste langspeler, getiteld Zagros.

 

#8 SAHIM OMAR KALIFA - ZAGROS

€ 74.500, ontwikkeling fictie lang (april2014)
Kennen we o.a. van: Bad Hunter (2014), Baghdad Messi (2012), Land of the Heroes (2010) en Nan (2008).

Land of The Heroes was goed voor meer dan 23 awards, waaronder de Prijs van de Internationale Jury binnen het Generation Kplus-programma op Berlijn Film Festival 2011.

Baghdad Messi is echter Kalifa's grootste prijsbeest. Deze film werd intussen voor meer dan 120 filmfestivals geselecteerd, met meer dan 43 internationale awards waaronder de prijs voor beste kortfilm op Bermuda International Film Festival, waardoor de film op de longlist staat voor de Oscar voor beste korte fictiefilm. Daarnaast o.a. awards en eervolle vermeldingen op Gulf Film Festival Dubai 2013, Internationaal Kortfilmfestival Leuven, InterFilm festival Berlijn en Tampere Film Festival.

 

Zagros is een simpele herder in Turks Koerdistan die van zijn land houdt. Maar wanneer het leven van zijn echtgenote in gevaar is, besluiten ze om alles achter te laten en naar België te verhuizen. Na enige tijd echter begint Zagros zich vreemd te gedragen tegen zijn vrouw en gezin …

 

SAHIM OMAR KALIFA: "Omdat ik veel kortfilms gemaakt had, dacht ik ‘nu is het tijd om te beginnen aan een langspeelfilm’. Vanaf augustus starten we met de concrete ontwikkeling van Zagros. We gaan dan op zoek naar gepaste locaties en een geschikte cast."

S. O. KALIFA: “Het overgrote deel wordt dan wel in Brussel opgenomen, toch gaan we ook op locatie draaien. Dat is in Turks Koerdistan. De meeste acteurs zullen van Turkije zijn; waar het trouwens niet erg moeilijk is om professionele acteurs te vinden. Er zijn ook twee kleinere rollen die we in België moeten ingevuld zien te krijgen, omdat die personages zowel Nederlands als Koerdisch moeten spreken.”

 

Het opzet

S. O. KALIFA: “Inspiratie voor Zagros haalde ik uit een verhaal dat ik via via hoorde. Dat verhaal is trouwens niet waargebeurd en het overgrote deel hebben we er zelf bij verzonnen.”

 
(setfoto's Land of The Heroes (links) en Bad Hunter (rechts))

 

S. O. KALIFA: “De film zal qua stijl in dezelfde lijn liggen als mijn eerder werk, al zal mijn cameraman daar eerst wel mee akkoord moeten gaan (lacht). Voor Zagros ga ik immers met een andere cameraman werken dan voor mijn kortfilms.”

 

Concreet

S. O. KALIFA: “Het scenario werkte ik samen met Jean-Claude Van Rijckeghem uit. De productie ligt in handen van A Private View (eerdere producties o.a. Aanrijding in Moscou en Adem) en de opnames zullen zoals gezegd dus gebeuren op locatie, in Turks-Koerdistan en in Brussel.”

S. O. KALIFA: “En dat allemaal gaat van start binnen exact één jaar, in de zomer van 2015. Met Baghdad Messi en Land of the Heroes won ik nogal wat prijzen.De verwachtingen liggen dus hoog en daarom gaan we onze tijd nemen om van deze eerste langspeelfilm een goede film te maken.”

 

 

Sarah Skoric