Le pli dans l'espace
rating

Duur: 19 min. | 2014 | Land: België | Regie: Ann-Julie Vervaeke | Cast: Alix Jana Cale, Clara Vandebroek, Patrick Vervueren, Wolf Verniers | Scenarist: Ann-Julie Vervaeke | Producent: Jurgen Willocx | Productiehuis: Earlybirds Films

Allison zit vast. Vast in het verleden, vast in het heden, vast in zichzelf. Sinds de scheiding van haar ouders is ze verward en heeft ze problemen om dromen van werkelijkheid te onderscheiden. Soms wordt ze zelfs gewelddadig. Niet slecht voor een meisje van 11.

 

“Het niet kunnen uitdrukken van gevoelens en gedachten in woorden blijkt iets universeels”, licht regisseuse Ann-Julie Vervaeke haar KASK-afstudeerproject Le pli dans l’espace, een studie naar het onuitgesprokene, toe. “Dergelijke stille, van communicatie ontdane leefwereld brengt ons een wereld van verlangens, verscholen blikken en spanning.”

Dat onuitgesprokene uit zich in een zeer benauwde beeldtaal: lange close-ups ketenen de kijker vast aan de gevoelswereld van Allison. Als we iets zien, is het vanuit haar gezichtspunt en steeds fragmentarisch, alsof ze zich nergens op kan focussen. Net zoals zij geen grip kan krijgen op haar omgeving, kunnen de mensen rond haar ook geen grip krijgen op haar. De droombeelden zijn duister en tonen Allison alleen, weggerukt van haar nieuw samengesteld gezin.

Een tegelijk intrigerende, frustrerende en mysterieuze film.

Le pli dans l’espace roept de ene vraag na de andere op en hoe meer het verhaal zich ontwikkelt, hoe minder we lijken te weten. Vooral Allisons vader vormt door zijn afwezigheid een onheilspellende rode draad door de film. Waarom neemt hij de telefoon niet op? Wat jammer is in deze aanpak, is dat het mysterieuze wordt gekarikaturiseerd door de clichématige soundtrack: fluisterstemmen, zee-geluiden en dromerige soundscapes geven de film de ondertoon van een yoga-CD.

Los daarvan is Le pli dans l’espace een indrukwekkende studentenfilm, die terecht de Debuutprijs won op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2014.

Simon Desmet