Les Pécheresses
rating

Duur: 13 min. | 2014 | Land: België | Regie: Gerlando Infuso | Cast: Benjamin Ramon

Met een verleidelijke titel en een openingsfrase als “Il était une fois.. la femme” legt Gerlando Infuso de lat lekker hoog. Heerlijk hoe zijn typerende, instant herkenbare silicone poppen daar vervolgens met gemak overheen zweven in een heerlijk spektakel dat veel te snel voorbij vliegt.

 

De zondaressen zijn drie dames uit verschillende tijdperken, vormgegeven als intrigerende, fijn afgelijnde figuren wiens grote ogen lang in je geest blijven haken dan wel spoken. Het soort vrouw dat ook in L’Oeil du Paon of Franky’s Princess rondwaart, met een onmiskenbare invloed van Tim Burtons mild macabere animatiewerk (zie: Vincent). Maar Infuso’s figuren zijn sensueler en de combinatie met het donker-mysterieuze randje maakt hen onweerstaanbaar.

Ze bevolken verschillende werelden, dartelen tussen eenhoorns in een hof van Eden, dansen rondborstig en burlesk in groezelige bars en in sluipen rond in een morbide kasteel dat davert onder de male gaze van een beangstigende Blauwbaard. Elk van de handgemaakte decors uit hout, polyester en latex fascineert in zijn gedetailleerde uitwerking. De continue flow wordt bovendien gestut door een stevige soundtrack, met speciaal voor de kortfilm gecomponeerde muziek plus stemmenwerk van onder meer Benjamin Ramon (Dood van een Schaduw, Get Ripped, Umpire).

Infuso’s laatste film excelleert binnen zijn oeuvre.

Hoe en wanneer de werelden met elkaar wisselen, valt niet altijd af te lijnen - en dat is een compliment. Les Pécheresses laat zich lijfelijk voelen en instinctief begrijpen. Filmprof Linda Williams zou dat toeschrijven aan de ‘body genres’ die hier effectief met panache worden bespeeld: melodrama (“tear-jerker”), horror (“fear-jerker”) en  erotiek (“inspiring jerk-off”). Hun spel met temporaliteit en exces wekt reacties los nog voor het brein van de toeschouwer de audiovisuele impulsen verwerkt.

Dat exces is ook het element waardoor Infuso’s laatste film excelleert binnen zijn oeuvre – dit werk durft meer, heeft hardere humor en opzwepender muziek. Dat leidt tot een artisanaal meesterwerkje, een absolute must-see. In sterren uitgedrukt stoomt Infuso van de twee voor Milovan Circus en de drie voor L’oeil du Paon, dus logischerwijs door naar een topscore op Kortfilm.be. Uitkijken wat de Brusselaar de volgende keer te voorschijn tovert uit zijn animatie-atelier.

Jan Sulmont