De Smet
rating

Duur: 14 min. | Land: België | Regie: Wim Geudens, Thomas Baerten | Cast: Tom Audenaert, Stefaan Degand, Sven De Ridder, Jessica Zeylmaker | Scenarist: Wim Geudens, Thomas Baerten | Productiehuis: ELBE STEVENS FILMS, Lumière

“Maandag spaghetti, dinsdag worst met rode kool, woensdag pekestoemp met spek, donderdag schnitzels, vrijdag vissticks, zaterdag lasagne en zondag … gaan we naar de frietchinees.” Veel landelijker kan een openingszin met moeite zijn. En daarmee is de sfeer meteen gezet in De Smet.

 

Deze film van Thomas Baerten en Wim Geudens (regisseur van het eveneens geslaagde Robbie Rocket en Beats of Love) draait rond de gebroeders De Smet: drie alleenstaande, sociaal gehandicapte oer-Vlamingen met matchende hemden. Samen brengen ze hun dagen door om de eenzaamheid te verdrijven. Ze eten, schieten een onbeklimbare berg sigaretten en gaan ’s avonds kaarten. Alles lijkt op zijn plaats, tot een nieuwe overbuur de dynamiek tussen de broers verstoort.

Met een vreemde fascinatie voor Schlagerkoning Danny Fabry

Deze film heeft alles voor elkaar, niet in het minst de absolute topcast: Sven De Ridder, Tom Audenaert en Stefaan Degand als de drie broers passen perfect bij elkaar. Vooral Degand schittert als de vastberaden leider van de bende. Als het om een televisieserie ging zouden de fans menig oneliner kunnen quoten. Maar de humor zit niet enkel in de dialogen. Ook de beeldtaal draagt ertoe bij, die gekenmerkt wordt door statische shots en een indrukwekkend oog voor detail, details die uitnodigen om de film nog een keer te zien (ondergetekende zit aan drie). En hoewel de film niet veel meer is dan een typisch portret van de ‘kleine man’, zoals er de laatste jaren veel zijn gemaakt, kan hij wel alle kwalificaties aanvinken waar zo’n film moet aan voldoen: charmant, grappig, herkenbaar, sfeervol, authentiek, en met een vreemde fascinatie voor Schlagerkoning Danny Fabry. Een absolute aanrader.

Bekijk ook: INTERVIEW Wim Geudens en Thomas Baerten over De Smet, op IKL 2014 (klik)

Simon Desmet