Manhattan, Brussels
rating

Duur: 24 min. | Land: België | Regie: Kwinten Gernay | Cast: Marcel De Schrijver, Jacky Hemeleers, Sylvain De Brabandere, Albert Davidt | Producent: Kwinten Gernay | Productiehuis: RITCS

Na in Ouden Doel het verdwijnen van het dorp Doel in beeld gebracht te hebben door de ogen van één van zijn bewoners, richt Kwinten Gernay deze keer zijn blik (en zoekmachine) op de archieven van de Brusselse Noordwijk. Opnieuw start hij vanuit het perspectief van één van de plaatselijke bewoners, wiens leven onlosmakelijk met die van de wijk verbonden is: Joseph "Kid" Davidt, ooit Europees bokskampioen.

De toon van Manhattan, Brussels (bemerken we hier een subtiele hint naar Wim Wenders' Paris, Texas?) wordt gedragen door het heerlijk volkse Brusselse accent van verteller Kid, die zowel zijn persoonlijke geschiedenis vertelt als die van de wijk. Wat we te zien krijgen zijn oude beelden die afgewisseld worden met shots van de regio Brussel Noord vandaag. Het contrast tussen de twee era’s is duidelijk en groot: charmante rijhuizen versus strakke moderniteit, volksheid versus globalisme, kasseiwegen als ontmoetingsplaats versus asfaltwegen met hier en daar een auto (en lege voetpaden). De geleidelijke overgang van zwart-witbeelden naar kleur loopt samen met deze evolutie.

Gernay laat ook de generatie aan het woord die deze transformatie heeft meegemaakt. Stuk voor stuk getuigen ze van het feit dat de verandering van de wijk dan misschien geschiedenis, maar wel nog steeds actueel is. Het leven van Kid wordt ook in beeld gebracht door zijn gepassioneerde neef, die het leven van zijn oom nauwkeurig bijgehouden heeft.

Met Manhattan, Brussels brengt Gernay een chronologische, overzichtelijke documentaire die met haar variatie aan kleuren, stills, interviews, foto’s, archiefbeelden, enzovoort als een puzzel in elkaar past. De film is simpel qua structuur, maar brengt toch heel wat teweeg bij de kijker, die niet per se in Brussel Noord hoeft te wonen om meegevoerd (en geroerd) te worden.

Jana Dejonghe