Ataque de Pànico!
rating

Duur: 00 min. | Land: Uruguay | Regie: Fede Alvarez | Scenarist: Fede Alvarez

Vijf jaar geleden ging sc-fi-minnend Hollywood collectief uit z’n dak toen Fede Alvarez Ataque de Pànico! op het net smeet. Een beetje studiobons zou voor minder. In een kleine vijf minuten en met een budget van amper 300 dollar slaagde de Urugayaan er zo maar even in een perfecte apocalyptische hel na te bootsen.

Het filmpje begint nochtans onschuldig. Aan een onbestemde kade speelt een uk van om en bij de acht jaar achteloos met twee speelgoedrobots. Voor Alvarez blijkbaar voldoende expositie, want amper een shot later marcheert een leger reuze-androids vanuit een omineuze mist het vasteland op richting Montevideo, waar in een mum van tijd een explosieve strijd losbarst tussen leger en robots. Of, zoals dat in internettermen tegenwoordig heet: that escalated quickly. Het flutverhaaltje fungeert dan ook enkel als vehikel waarmee de regisseur toont wat hij in zijn trukendoos heeft zitten: een hele resem no-nonsense special effects, uitermate realistisch ondanks het beperkte budget.

Om van een uiterst geslaagd visitekaartje te spreken.

Wie het niet zo op explosies heeft begrepen, apprecieert misschien wel de slinkse knipogen die de regisseur in zijn film verwerkte. Niet enkel koos hij ervoor om Ataque de Pànico! in  beeld te brengen als een found footage – de techniek die steevast in één adem met apocalyptische doemfilms wordt genoemd – maar zien we daar ook geen knipoog naar de trappenscène uit Eisensteins Battleship Potemkin? De aandachtige luisteraar ontwaart dan weer de soundtrack van Danny Boyles zombie cult classic 28 Days Later. Misschien was dat net het extra zetje dat die andere zombiegoeroe, Sam Raimi, nodig had om Alvarez aan het roer te zetten van zijn eigen Evil Dead remake. Om van een uiterst geslaagd visitekaartje te spreken.

Géraldine Beeckman