Ártún
rating

Duur: 20 min. | Land: Denemarken, IJsland | Regie: Guðmundur Arnar Guðmundsson | Cast: Flóki Haraldsson, Viktór Leó Gíslason, Daníel Óskar Jóhannesson | Scenarist: Guðmundur Arnar Guðmundsson | Producent: Antón Máni Svansson | Productiehuis: Join Motion Pictures

Jongens die niet eens zo heimelijk fantaseren over het kussen met meisjes (en met een beetje geluk net iets meer dan dat): ze zijn geen unicum. Wie nog een beetje weet heeft van zijn of haar eigen puberale kiemjaren zal dat een herkenbare vroeg-geile gedachte vinden. 

Ook de drie pubertjes in deze prent zijn niet anders. Hun argeloze tieneragenda staat bol van de curiositeit: stiekem je eigen lichaam checken op die eerste krullen schaamhaar wordt afgewisseld met het al even stiekem begluren van spelende, schaars geklede meisjes. De drie knapen die uit noodzaak dan maar sporadisch op elkaar liggen te humpen in de wei, besluiten een bus naar Reykjavik te nemen. Of de Ijslandse hoofdstad hen in sé koud laat of niet maakt niet uit, het is vooral een uitgerekende kans om die gedroomde warme kus werkelijkheid te maken. Aldus hun hoop en reis- annex dramatisch doel. Met half-geschoren koppen en een onschuldige broek vol goesting stappen ze op de bus.

Kleinmenselijke pre-puberprent: amusant & aaibaar tegelijk.

Ártún baadt in zachte beelden dat het schattigheidsgehalte van deze film ten goede komt. Het verhaaltje is simpel en dun, maar wordt consequent tot een goed einde gebracht en verveelt gelukkig geen moment. Geen grootse puberale coming-of-age-vertelling met een dikke moraal, maar een kleinmenselijke pre-puberprent over jongens die koste wat het kost hun lippen op die van een ander willen drukken. En de teleurstelling die daarmee gepaard gaat. 

Niels Putman