Newspaper
rating

Duur: 07 min. | Land: Japan | Regie: Yoshinao Satoh

Stroboscopische collage

 In dit digitale tijdperk moeten kranten steeds vaker wijken voor online media, terwijl een papieren krant in je handen nemen toch iets speciaals blijft hebben. Met Newspaper gaat de Japanner Yoshinao Satoh op zoek naar deze magie door fragmenten uit kranten na elkaar te monteren. Dit experiment voerde hij al eens uit in 1991 met Papers (klik hier voor een fragment), maar deze keer krijgen we een vollediger én Engelstalig resultaat voorgeschoteld.

In eerste instantie krijgen we stukken tekst te zien die aan elkaar gelinkt zijn door één terugkerend woord. Veel van deze woorden zijn redelijk pertinent, zoals 'war', 'revolution, 'death' of 'people'. Dit trucje herhaalt hij daarna met cijfers die uit advertenties komen, met een bijzonder komisch effect tot gevolg. Deze beeldenstorm aan woorden en getallen is echter pas het begin, even later gooit de cineast grafieken en afbeeldingen uit kranten door elkaar. Omdat hij de grafieken snel achter elkaar monteert lijkt het haast alsof ze dansen op de opzwepende muziek, en wanneer hij overstapt op weerberichten lijken de drukgebieden zich in real-time te verplaatsen.

Satoh creëert hier op een sublieme manier time-lapse fotografie. Hetzelfde doet hij met cartoons die kleine tekenfilmpjes worden en met foto's, zodat de personages hun hoofden draaien, buigen en hun handen openen en sluiten. Door de snelheid van de beelden en de uitspattingen van kleuren en vormen krijgt Newspaper een zeer hoog hypnose-effect. Erg stroboscopisch dus, en daardoor niet al te aangeraden voor mensen die daar gevoelig aan zijn.

Jeroen Van Rossem