P
rating

Duur: 10 min. | Land: Nederland | Regie: Aaron Rookus | Cast: Yentl Meijer, Bas Van Prooijen, Rifka Lodeizen, Koen De Graeve

Vader, moeder, broer en zus doorkruisen in een aftandse mobilhome het Duitse Hinterland. Ze praten niet maar krabben zich, kotsen, smakken verlekkerd bij smartphone porno, slaan bij de eerste kans de deuren hard dicht. Behalve op de blèrende Rundfunksender valt er niet één woord. Het nucleaire gezinnetje staat duidelijk op ontploffen. Lang zullen ze het niet meer met elkaar uitzingen, lijkt het. Tot alles nog een stuk erger wordt.

De blieps waarmee sensationele sms-berichten binnenkomen, de krakende takken in de bosjes bij het tankstation, de sirene van de Polizei: het rijdende huisje Weltevree wordt van alle kanten belaagd, met als gevolg een onvermijdelijk kookpunt. Elk voor zich, of Holland vs. Duitsland?    

De Nederlandse regisseur Aaron Rookus strikte niemand minder dan Koen De Graeve (Dagen Zonder Lief) als de vader. Opvallend, want de klasbak speelt maar zelden mee in korte films. Hier zien we hoe jammer dat is – zelfs aan een lichte, korte rol verleent hij als vanzelf wat gravitas. Misschien werd hij overtuigd door Rifka Lokeizen (Kan door huid heen) - hier een begrijpelijk bitse, harde moeder en ook samen met de Belgische baard te zien in de recente Hollandse jeugdfilm Het Leven volgens Nino.

Het sterk spel van beiden doet de hele prent, sowieso al opvallend door zijn auditieve aanpak, boven zichzelf uitstijgen. Bovendien houdt regisseur Rookus, vaak bekroond voor zijn 9 minuten durende pedofiliedrama Woensdagen, duidelijk niet van al te braaf. P is zijn derde film, ging in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht en was er genomineerd voor een Gouden Kalf.

De originele, droogkomische aanpak zorgde ook voor een selectie op Shortscreen 2015 – de kortfilm.be avond op het onvolprezen Offscreen in de hoofdstad van België en Europa. Later pas lazen we de naam van P’s chef fotografie: Robbie van Brussel. Top. Toeval bestaat niet. 

Jan Sulmont