Futon
rating

Duur: 06 min. | Land: Japan | Regie: Yoriko Mizushiri | Scenarist: Yoriko Mizushiri | Producent: Yoriko Mizushiri

Dat heerlijke gevoel tussen slapen en ontwaken, waarbij niets ter wereld belangrijker is dan nog even in je warme nest blijven liggen, dat is waar het in Futon (niet voor niets het woord voor Japans beddengoed) over gaat. Deze kortfilm van Yoriko Mizushiri heeft al op heel wat (inter)nationale festivals harten veroverd, waaronder ook op Anima 2014 waar het de Grote Prijs in de internationale competitie mee naar huis mocht nemen. Volledig terecht trouwens.

De film begint met een slapende vrouw, de lakens hoog opgetrokken, een beeld dat meteen het thema vormt waarrond de film draait. Op poëtische manier wordt een elegante, bijna hypnotiserende stream of consciousness ontwikkeld waarin alle zintuigen worden aangesproken.

De sensuele manier waarop de vrouw zich om haar dekens wikkelt, die veranderen in een paar lippen, roepen meteen een herkenbaar, gelukzalig lui ochtendgevoel op. De link met genot is meteen gemaakt en de film breidt dit ook uit, in beelden van onder andere het warme beddengoed dat gelinkt wordt met de zachte smaak en textuur van sushi en sashimi, een neus boven een rokende tas koffie en elegante voeten in witte sokjes die bij elke voetstap een torentje slagroom en aardbeien achterlaten.

De sfeer van de film wordt alleen maar sterker door de begeleidende muziek, de traag vloeiende, soms bijna abstracte bewegingen en het zachte kleurenpalet dat bestaat uit roze, gebroken wit en chocoladebruin (of liever: sojasausbruin).

Rust en kleine momentjes van genot staan centraal in deze kortfilm, die ideaal is om te bekijken bij het opstaan. Een vrolijke dag verzekerd – met dank aan Mizushiri.

Jana Dejonghe