Grouillons nous
rating

Duur: 05 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Margot Reumont | Scenarist: Margot Reumont | Productiehuis: La Cambre

Grouillons nous is een sappige opera, een muzikale komedie uitgevoerd door levend fruit dat zich in en uit de razende metro haast, waar iedereen elkaar op een vluchtige, bijna intieme manier gadeslaat. Alle soorten fruit hebben een eigen karakter: de persimoen naast wie niemand wil zitten, de kiwi als zichzelf overschattende conducteur, de bedelende banaan die zich een kebab wil kopen, de opvallend zwijgende, lezende appels en peren die niet met elkaar vergeleken worden, de ananassen als ordehandhavers. Niet toevallig is het een citroen die zelfmoord pleegt: te hoge zuurtegraad.

Margot Reumont maakte eerder het meer gevoelige prijzendier Si j'étais un homme maar slaat met Grouillons nous een absurdere en vrijere weg in. Grouillons nous is een sprankelend zootje ongeregeld waarin Reumont haar metaforisch talent blijft doorvoeren. De grafische lijnen laten objecten en thema's uit elkaar ‘groeien’.

Dit keer zitten we door een ongeval op de lijn letterlijk gedurende drie minuten tussen het fruit in de metro gevangen. Er is meer dan genoeg te zien: de zich dramatisch ergerende stukken fruit, het uit Colruyt-fruitsapbrikken vervaardigde meubilair, advertenties met naakte zonnende sinaasappels, zelfs het metrokrantje moet eraan geloven, geschreven voor en door fruit. Reumont neemt ons met deze mix van animatie, stop-motion en opera mee op haar snelle, verfrissende en vrolijke rit.

Annabel Debaenst