Dans la joie et la bonne humeur
rating

Duur: 05 min. | Land: België | Regie: Jeanne Boukraa | Cast: Jean-Louis Froment | Scenarist: Jeanne Boukraa | Producent: ENSAV

De vrolijke atmosfeer waarvan in de titel sprake is, is ver zoek in deze experimentele animatiekortfilm. Om niet te zeggen totaal afwezig. Glazen zijn er half leeg en het pessimisme druipt ervan af, ook al heeft de wetenschap een miraculeus hoogtepunt bereikt: kwallen-DNA zorgt voor menselijke onsterfelijkheid. Weinig rozengeur en maneschijn, wel een zorgelijke kijk op het heftige effect na die biologische (en niet langer) utopische piek.

 

Jeanne Boukraa (Satan la bite)  opent haar experiment met een zachte mannenstem die haar wereld schept: immortaliteit is troef, maar de joie is zoek. De zoetgevooisde stem maakt snel plaats voor een reeks woordeloze, alledaagse scènes waarin man en vrouw, van jong tot oud, ouder oudst elkaar ontmoeten, kussen, opeten, openrijten, verdelgen, etc.

Een kannibaliserende brainwashfilm waar bloed een gedesatureerde zalmrozige kleur krijgt.

Haast narratiefloos opent Boukraa een wrede wereld: een samenleving die zichzelf – letterlijk – kapot maakt. Bloed vloeit talrijk, maar dan wel in een gedesatureerde zalmrozige kleur.
Boukraa’s body horror-animatie zet dan ook in op strakke lijnen en zachte kleuren, een mooi contrast met de gruwel die ze tekent. Die gruwel is wel interessant, maar verheft zichzelf niet verder dan de negatieve levensvisie die niet onder stoelen of banken wordt gestoken. Een echt inzicht biedt de film dan ook niet, al werkt de kannibaliserende brainwash wel heerlijk (wan)smakelijk.

Niels Putman